Cum sa stai departe de cancer evitand factorii de risc.

Obezitatea este una dintre cele mai mari cauze de risc in ceea ce priveste dezvoltarea unui tip de cancer, spun expertii. Mentine-ti greutatea in limite normale mancand sanatos si facand miscare!

Stii si tu ca nu e bine sa fumezi. Ca trebuie sa mananci cat mai sanatos. Ca as fi bine sa mergi regulat la medic. Dar care este principala cauza a imbolnavirii de cancer? Fumatul? Posibil! Dar exista o alta cauza care ar putea trece pe primul loc, inaintea fumatului.

Oprah.com a stat de vorba cu experti in oncologie din marile centre medicale ale lumii si a aflat risul pe care il subestimam cu totii. Specialistii sunt de parere ca, daca iti tii greutatea sub control, iti reduci considerabil riscul de a face, candva, cancer. Obezitatea este corelata cu aceasta boala, mai spun expertii. „Acesta factor este pe cale sa detroneze fumatul de pe prima pozitie a cauzelor care duc la cancer”, spune Therese Bevers, director medical la Centrul pentru Prevenire a Cancerului de la Universitatea din Texas.

Ai grija la indicele de masa corporala!

Expertii inca nu stiu foarte multe lucruri despre legatura dintre cancer si greutate. Nu stiu, de exemplu, daca persoanele supraponderale si cele obeze prezinta un risc la fel de mare de a dezvolta un tip de cancer. Si nici daca exista o alta masuratoare mai buna in afara de calcularea indicelui de masa corporala (IMC). Acesta se calculeaza impartind inaltimea (in centimetri) la numarul de kilograme.

Dar exista studii care au aratat ca femeile care au probleme cu greutatea – in cazul cercetarii, un IMC de 40 – au o rata de deces din cauza cancerului cu 62% mai mare decat femeile cu un indice de masa corporala normal. De fapt, o treime din numarul total de decese cauzate de cancer din SUA sunt in stransa legatura cu alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice. Iar acestea doua duc la obezitate.

Obezitatea creste riscul de cancer

Persoanele obeze au o cantitate mai mare de insulina, prezinta tot felul de inflamatii si dereglari hormonale. Asta ar putea fi explicatie pentru cresterea riscului acestei boli, este de parere Jennifer Ligibel, medic la un institut de cercetare a cancerului din Boston.

Steven Clinton, cercetator al cancerului la o universitate din Ohio, atrage atentia ca obezitatea creste riscul de cancer in general, dar cu precadere al cancerului de endometru, ovarian, de esofag, de san si de colon.

Asa ca tine-ti greutatea sub control, fii atenta la marimea portiilor tale, dar mai ales la calitatea mancarii! Si fa sport! O faci pentru sanatatea ta!

Acum ca stii una dintre caile prin care poti evita acest risc de boala, afla si 10 posibile simptome de cancer. Nu le ignora!

FOTO: istockphoto.com