Insomniile si obezitatea sunt strans legate!

Acele tulburari de somn cu care te lupti cand ti-e noaptea mai draga sunt insotite de urmari neplacute. Una dintre ele, recent investigate de oamenii de stiinta, consta intr-un comportament alimentar nechibzuit.

Mai pe scurt, cei care dorm prost din varii motive vor fi tentati in ziua imediat urmatoare sa consume alimente nesanatoase. Iar daca aceasta tulburare persista, regimul lor alimentar va fi grav afectat pe termen lung.

Tulburari alimentare & recompense nesanatoase: dulciuri si fast-food

La intalnirea anuala organizata de American Academy of Sleep Medicine si Sleep Research Society, cercetatorii au prezentat un studiu care demonstreaza cum lipsa somnului afecteaza raspunsurile neuronale ale creierului si capacitatea oamenilor de a alege preparate benefice pentru organismul lor. “In general, stim ca tulburarile de somn afecteaza atat felul in care iei deciziile, cat si metabolismul. Insa experimentul de fata dovedeste ca acele doua efecte sunt legate intre ele” a explicat Michael Grandner, cercetator la Center for Sleep and Circadian Neurobiology de la University of Pennsylvania.

In cadrul studiului facut de oamenii de la stiinta de la University of California au fost scanate creierele a 16 adulti in timp ce notau cu diverse calificative pofta lor pentru 80 de alimente. Experimentul a avut loc in doua etape. In prima faza, “cobaii’ au avut un somn linistit, cu o durata normala, iar in cea de-a doua erau treji de 24 de ore. Imaginile au demonstrat ca lipsa somnului afecteaza acele zone din creier responsabile cu diverse decizii si felul in care percepi un anumit preparat culinar. Lipsa somnului activeaza in creier zonele asociate cu recompensele si motivatia si de aceea cand suferi din cauza insomniei ajungi sa te “premiezi” cu dulciuri sau cu mancare de tip fast-food.

“De cativa ani incoace am realizat ca exista o legatura potentiala intre insomnii si obezitate, iar  ce am descoperit e ca dezechilibrul nu are loc doar la nivelul metabolismului, ci si in creier. Acele tulburari de somn te fac sa pierzi temporar abilitatea de a face cele mai corecte alegeri alimentare.” a declarat Matt Walker, profesor de psihologie la laboratorul in care s-a realizat acest studiu.

Foto: Thinkstock