Zahar sau alcool? Care e mai rau dintre cele doua?

Daca ar fi sa renunti la ceva ce iti face rau, la ce ai alege sa renunti? Zahar sau alcool? Amandoua dau dependenta, dar la unul dintre ele e mai greu sa renunti. E de ajuns moderatia?

O trufa de ciocolata sau un pahar de vin? O prajitura proaspat scoasa din cuptor sau un cocktail margarita? Zahar sau alcool? Sunt doua lucruri care ne plac, dar care sunt tot mai criticate de cei care promoveaza un stil de viata sanatos. Chiar daca un pahar de vin si o prajiturica pot face parte dintr-o dieta echilibrata, atat timp cat mananci sanatos, zaharul si alcoolul in sine – la modul general – nu sunt substante sanatoase. Dar la care dintre ele sa fii mai atenta? Zahar sau alcool?

Potrivit popsugar.com, zaharul da dependenta si poate cauza probleme de sanatate. La fel se spune si despre alcool, care contine toxine greu de metabolizat. In plus, amandoua contribuie la cresterea in greutate.

La ce sa renunti – zahar sau alcool?

Inainte de toate, zaharul da dependenta mai rau decat alcoolul. Lisa Eberly, specialist in nutritie, spune ca un pahar de vin, chiar daca contine zahar si are calorii, tot are mult mai putine decat o prajitura care, pe deasupra, are si grasimi!

E mai greu sa renunti la zahar decat la alcool. De ce? Sa spunem ca esti la o petrecere. Daca vei evita sa bei un pahar, toata lumea va observa si te face sa te simti ciudat. Eventual vor pune presiune asupra ta. Daca sari peste desert, aproape nimeni nu va observa.

“Ficatul are o lista de sarcini precisa. Mai intai, proceseaza chimicalele si toxinele din corp. Apoi, proceseaza alcoolul. Si de-abia apoi trece la grasimi”, explica Lisa Eberly. De aceea consumul de alcool, mai ales daca nu este moderat, te face sa te ingrasi. Dar tocmai din cauza acestui proces, grasimile din deserturi vor fi procesate si mai tarziu.

Dar nu toate deserturile sunt facute la fel. Cele facute in casa si din ingrediente naturale si integrale sunt mai sanatoase si mai usor de procesat de catre organism.

Deci, ce sa alegi: zahar sau alcool? Nu exista un raspuns definitiv. Depinde felul in care sunt facute prajiturile, dar si de continutul de zahar din alcoolul pe care il bei. Exista multe variabile.

“O portie rezonabila de desert facut in casa, natural, e mai buna decat alcoolul. Un pahar de vin e mai bun decat o portie de prajitura mare, cumparata. Alegerea buna inseamna sa faci alegeri sanatoase si la deserturi, si la bauturi”, mai spune expertul in nutritie.

Dincolo de toate, regula este moderatia! Pentru ca un pahar de vin la cateva zile nu este egal cu trei pahare de cocktail cu whiskey pe zi.

FOTO: Guliver

Citeste si: Dependenta de zahar? E momentul pentru o cura detox!