uitam sa facem analizele

Oamenii merg la controale medicale din mai multe motive. Unii pentru ca trec printr-o stare noua sau au descoperit simptome noi, altii pentru afectiuni specifice sau tratament medicamentos. Unii pentru probleme cronice de sanatate, la intervale regulate. Insa ce se intampla cand consideram ca ne simtim bine si uitam sa facem analizele?

In trecut, medicii recomandau sa mergi la control anual. Acum, se recomanda ca adultii pana in 40 de ani sa mearga la medic o data la 5 ani si o data la 3 ani dupa implinirea celor 40 de ani. Desigur, cand exista afectiuni cronice, controalele medicale trebuie efectuate cu frecvente specifice.

Majoritatea adultilor mai tineri de 40 de ani nu au boli ce pot fi identificate prin control fizic si atat. In acest grup de varsta, oamenii viziteaza specialistul doar atunci cand au anumite simptome. In general, controalele medicale din trecut erau rutiniere si aduceau o anxietate in plus.

Este necesar insa sa nu uitam sa facem analizele periodic:

 • Ca forma de preventie
 • Pentru a identifica factori de risc pentru boli cronice
 • Pentru a detecta eventuale boli fara simptome aparente (preventie secundara)
 • Pentru a actualiza profilul clinic
 • Pentru a avea o relatie cu medicul curant

Este recomandat sa nu uitam sa facem analizele pentru a depista afectiunile ce debuteaza sau ar putea debuta drept consecinta genetica sau a stilului de viata. De altfel, doctorii sustin ca medicina trebuie sa fie mai intai preventie, si mai apoi vindecare.

Exista trei niveluri de ingrijire preventiva, toate importante in prevenirea bolilor si in mentinerea sanatatii:

 1. Preventia primara este reprezentata de interventii ce previn complet aparitia unor afectiuni riscante: de exemplu, imunizarea prin vaccinare.
 2. Preventia secundara identifica factorii de risc pentru anumite boli. Verificarea tensiunii, nivelul colesterolului, screening-ul pentru cancer identifica rezultate anormale, care pot fi oprite din dezvoltare cu anumite interventii.
 3. Preventia terta este procesul de a optimiza sanatatea, odata ce o boala a fost diagnosticata. Un exemplu este stabilirea unui plan pentru o persoana ce a suferit un atac de cord, pentru a preveni aparitia unui alt infarct.

Pentru a avea o viata cat mai sanatoasa, este vital sa nu uitam sa facem analizele periodice. De la vaccinuri de gripa si pana la o aspirina pe zi pentru persoanele cardiace, ori la recomandarea adaugarii unor suplimente. Toate acestea se fac pentru a scadea potentiale suferinte ce se instaleaza odata cu boala.

Este important sa ajungem la doctor constant si sa nu uitam sa facem analizele pentru a se stabili un istoric clinic. Este esential sa se cunoasca procedurile anterioare pe care le-am suferit. Sa se faca un arbore genealogic al afectiunilor comune in familie. Este necesar sa se stie ce interventii chirugicale s-au facut, ce obiceiuri ai – fumat, consum de alcool, practicarea unui sport, viata sexuala. Este important sa se cunoasca functiile vitale normale, de la somn pana la obiceiuri alimentare, auz, vaz, etc.

Examinarea si diagnoza

E Medicine Health spune ca numarul analizelor si controalelor este influentat de anumiti factori: varsta, sex, istorie clinica, mostenire genetica. Examenul clinic poate determina boli pe baza unor simptome sau poate gasi o afectiune, desi pacientul se declara sanatos.

Exista anumite teste de rutina precum hemoglobina, analizele chimice de sange, analiza urinei, teste vizuale si auditive, monitorizarea cardiaca, screening pentru cancer ovarian, screening pentru cancer de prostata.

Trebuie sa nu uitam sa facem analizele o data la 5 ani in cazul barbatilor, o data la 3-5 ani in cazul femeilor.

In cadrul unui screening, vom afla riscul individual de boala, inaltime si greutate, tensiune arteriala, examinarea clinica a sanilor o data la 3 ani, dupa implinirea varstei de 20 de ani, nivelul colesterolului, testul Papanicolau (macar o data la 3 ani, dupa 3 rezultate anuale normale), boli cu transmitere sexuala.

Este necesar sa stabilim contactul cu specialistii si sa nu uitam sa facem analizele intrucat putem afla informatii pretioase ce ne ajuta in prevenirea unor afectiuni:

 • Sfaturi de nutritie
 • Suplimente pentru femeile insarcinate
 • Recomandare pentru incetarea fumatului
 • Sfaturi cu privire la consumul de alcool
 • Contraceptie si viata sexuala
 • Activitate fizica.

In ceea ce priveste imunizarea, este bine sa facem urmatoarele demersuri:

 • Booster tetanus-difterie, la 10 ani
 • Vaccin impotriva varicelei daca ai un test negativ si nu ai facut infectie cu varicela in copilarie
 • Vaccin pentru rubeola, daca ai test negativ
 • Vaccin pentru hepatita B, daca nu ai facut
 • Vaccin anti-gripal daca esti in grupele de risc, cu imunitatea scazuta
 • Vaccin pneumococic sau pentru hepatita A, daca te incadrezi in grupe de risc.

Pentru preventia afectiunilor, este necesar sa uitam sa facem analizele o data la 5 ani, in cazul barbatilor cu varstele cuprinse intre 40-64 ani si o data la 3-5 ani in cazul femeilor din acelasi interval de varsta.

Pe langa analizele anterioare, se adauga in acest interval de varsta si: examen al sanilor anual, colesterol, mamografie optional intre 40-49 ani si anual intre 50-75 ani, screening pentru cancer de colon, screening diabet. Se adauga la capitolul consiliere: terapia hormonala post-menopauza.

In intervalul de varsta de peste 65 de ani este important sa nu uitam sa facem analizele anual sau o data la doi ani. Se adauga acum si controale ale vazului si auzului, dupa varsta de 74 ani. Se recomanda preventiv o aspirina pe zi.

Desigur, in cazul persoanelor cu afectiuni depistate, se recomanda controale medicale cu o alta frecventa. Insa, important este sa nu uitam sa facem analizele si sa privim medicina ca preventie mai intai, si mai apoi ca vindecare.

Citeste si despre cat de important e sa te reconectezi cu propriile simturi!

Foto: Guliver