3 preparate altfel pentru masa de Craciun

1
De Gavrila Alina
17 dec. 2021

Craciunul nu este Craciun, fara o masa imbelsugata si atentpregatita. Pregatirile pentru masa de Craciun incep cu cateva zileinainte, iar preparatele din carne de porc de pe masa de Craciunfac parte din traditia culinara a poporului roman.

In fiecare an, de pe masa nu lipsesc carnatii, racitura, salataboeuf, sarmalele si cozonacul. Nu e un lucru rau, desigur, dardaca acesta vrei sa incerci si ceva diferit pentru masa de Craciun, cei de la Obor 21, prima cooperativa taraneascadigitala, cu livrare, ne-au impartasit o lista perfecta de retetealtfel de testat si savurat, de Craciun.

Pulpa de oaie/capra la cuptor

Fie ca avem acasa, pulpa de oaie sau capra, spata de oaie saucapra (aceasta fiind pulpa din fata mai frageda), chiar sicelebrele ciocanele, prepararea este in aceeasi maniera. Se asazaintr-un vas termorezistent sau de fonta, se asezoneaza cu sare, piper proaspat macinat dar si boabe, usturoi uscat, cimbru, fulgide chili, un strop de ulei de masline. Optional se poate impanacarnea cu cativa catei de usturoi.

Se stropeste din belsug cu vin rosu sec, acelasi pe care il veticonsuma la masa de Craciun! Atentie, nu se pune apa! Ceapa siusturoiul verde, daca aveti la indemana, sunt ideale pentruaceasta reteta, asa ca nu ezitati sa le adaugati in tava, taiate in bucati mari, vor adauga un plus savoare sosului.

Se lasa in cuptorul incins la160-170 de grade cel putin 4-6 ore, pana cand carnea se desprinde de pe os. Carnea se intoarce de cateva ori, sa traga din sosul ei minunat, si de ce nu, putemstropi carnea cu sosul rezultat pentru a o mentine suculenta. Se serveste cu salata verde, cu muraturi si cu o garnitura de cartofifierti, trasi la tigaie cu unt, usturoi si marar verde!

Vinul rosu sec nu trebuie sa lipseasca de la acest fel de mancare!

Pate de ficat de manzat

Pateul de casa, din ficat de manzat este un adevarat deliciu, care ajuta in prevenirea anemiilor, fiind un ingredient satios, bogat in proteine, fier, vitamine:A, B,C,D. Iata retetanoastra plina de savoare: ficatul proaspat se pune la fiert intr-un vas cu apa cu sare. Dupa ce este fiert si racit, se taie in cubuletepentru a fi mai usor de facut pasta in robotul de bucatarie.

Pana se raceste ficatul, in paralel, tocam ceapa si o prajim la focmic in untura. La 1 kg de ficat, punem vreo 4-5 cepe medii si, sazicem, 2 linguri de untura. A iesit bun-bun cand am pus si 2-3 catei de usturoi sa se prajeasca, iar parte din mirodenii le-am adaugat in untura: sare grunjoasa, piper, un pic de cimbru uscat, cuisoare pisate, nucsoara macinata. Ba chiar si un strop de vin rosu sec adaugat cu cateva minute inainte de a opri focul (sa fie timp sa se evapore alcoolul). Ar trebui sa miroasa bine…

Cratita se toarna in vasul robotului. Se pun jumarile, un pic de smantana, grasime de la oasele cu maduva de manzat facute la cuptor (daca avem), un pic de ulei si pornim robotul. Jumarile savor transforma in pasta. Apoi, usurel, adaugam cubuletele de ficat care, la randul lor, se vor transforma in pasta. Gustam siincercam sa anticipam cum va fi rece. Finisam cu sare, piper proaspat macinat, nucsoara eventual smantana pentru o consistenta cremoasa si gust desavarsit. Poate si cu ceva spicy cum ar fi fulgi de ardei iute! Se lasa 12 h la frigider pentru“odihna” pentru a se imbina toate aromele. Se serveste cu paineproaspata, cu castraveciori murati in saramura si masline.

Oase cu maduva la cuptor

Oasele cu maduva se asaza in picioare intr-un vas termorezistent, se presara un praf de sare grunjoasa plus piper proaspat macinat. Se pun in cuptorul deja incins la 180-200 grade si se lasa aproximativ 30 de minute pana cand maduva se topeste iar oasele se rumenesc. Se intinde maduva pe felii de paine prajita frecata cu catei de usturoi, se da cu un praf de saregrunjoasa, ceva patrunjel proaspat tocat. Alaturi, neaparat, un pahar de vin rosu sec!