De ce ne obsedeaza defectele si cum putem scapa de asta? Un proiect inedit, care transforma perceptii

1
De Gavrila Alina
23 iul. 2021

Ioana Dodan este arhitect, a practicat aceasta meserie cu succes cativa ani dupa absolvire, in China, dar de cativa ani lucreaza exclusiv fotograf. In 2020 a demarat un proiect care isi propune sa transforme perceptia celor din jur asupra frumusetii.

Astfel, sub umbrela Self Love Club, Ioana si-a propus sa invite 500 de romani – femei si barbati – sa fie protagonistii unui proiect foto ce le scoate in evidenta… defectele. In proiect s-au alaturat deja bloggeri, creatori de continut, antreprenori, dar si nume cunoscute, precum Paul Olteanu. Iata mai jos, intr-un scurt interviu cu Ioana, de ce ar trebui sa ne iubim… defectele.

De ce avem nevoie de un SelfLove Club? Nu se iubesc romancele?

Ioana Dodan: Self Love Club este pentru toti oamenii care s-au impacat mai greu cu corpul lor, cu fiinta lor si incearca saaiba acum o relatie sanatoasa cu ei insisi. Miza este sa fim fericiti cu ceea ce ne face diferiti, sa invatam (pentru ca si eu fac asta) sa lasam la vedere partea aceea pe care am tot acoperit-o si sa o vedem poate chiar ca un atuu.

Prin educatia noastra ca romance suntem mai inclinate sa nejudecam, sa ne criticam si nu e usor pentru multe dintre noi saprimim un compliment si nici atat sa ne facem noi insine unul.Generam 70.000 de ganduri pe zi si 80% din ele sunt negative si se repeta. Este de 3 ori mai usor sa gasim un defect la noi decat o calitate si scopul proiectului SELF LOVE CLUB este sa transformam defectul intr-un print de arta pe care sa vrei chiar sa-l pui in casa ta.

Cand ti-a venit ideea proiectului? Cine a fost prima femeie fotografiata?

Ioana Dodan: Ideea mi-a venit in 2019 cand am stat mai mult timp in New York si am simtit cum mi s-a schimbat perceptiaasupra propriului corp odata cu expunerea la vizualuri cu oameni diversi, reclame cu femei cu forme nonstandard, oameni care isi explorau personalitatea mult mai mult prin haine decat o facem noi in Romania. Mi-am dat seama caexpunerea constanta la diversitate ne face sa ne simtimintegrati, mai puternici, mai dispusi sa ne aratam lumii, safacem sport in aer liber, sa ne gasim tribul autentic. Am realizat cat de departe suntem noi in Romania unde femeile din reclame arata mereu perfect, ca niste zane, manechinele sunt inca XS, e ciudat sa alegi sa nu te vopsesti si nu existasutiene cu cupa DD.

Mi-am promis ca voi face ce pot sa schimb asta. Planul este sa pozez 500 oameni si apoi sa fac o expozitie in locuri publice cu oamenii din proiect. La metrou, pe Calea Victoriei, satrecem zilnic pe langa oameni ca noi care au curaj sa se arate.

Am inceput cu mine, mi-am pozat 3 defecte si mi-am facut un auto-portret  in care m-am gandit cu blandete si bucurie la mine. Puse unul langa altul au o incarcatura emotionala foarte puternica. Colajul e in studioul meu si e busola mea de self love.

Cat de atente sunt romancele la cum arata in poze? Se tem de obiectivul tau?

Ioana Dodan: Lucrez cu femei care nu sunt obisnuite sapozeze. Sunt femeile care incep relatia cu mine cu „eu nu sunt fotogenicasi cand ne despartim nu pleaca doar cu nistefotografii in care le place de ele ci si cu convingerea caaparatul nu e rau cu ele. Fotografiile depind de starea in care sunt. De aceea ne imprietenim, ciocnim prosecco, we make it an event. Apoi se redecopera in fotografii. Sunt uimite de cat de multe le plac. E la fel cu toate clientele mele.

Multi spun ca a avea poze cu tine in jurul tau e dovada de vanitate. Asa e?

Ioana Dodan: Cred ca depinde cate sunt si cu ce scop sunt facute. Fotografiile ar trebui sa fie un reminder al starii in care ne aflam cand le facem. De aceea ne uitam la ele, sau le expunem. Daca e despre emotia asta, cred ca nu e deloc vanitate.

Care sunt defectele cele mai “comune” invocate de femeile pe care le-ai fotografiat?

Ioana Dodan: Ridurile, desi cele de expresie sunt cele mai frumoase testamente ale emotiilor. Burticile care nu sunt plate, desi multe au tinut copii in ele.

Cand crezi ca va fi gata proiectul tau? Si ce va schimba el?

Ioana Dodan: Vreau ca la final de an sa ii am pe cei 500 fotografiati si sa fac expozitia aceasta publica. Imi doresc safie ceva care trezeste emotii life-changing atat pentru cei care sunt in proiect, cat si pentru ceilalti. E o propunere sa ne VEDEM. Sa vorbim despredefectelenoastre uriasesi sale normalizam, sa le punem in lumina aia buna care le transforma in calitati. Poate asa o sa ne vindecam macar un pic de judecata pe care o avem catre noi insine.

Treaba asta cu SELF-LOVE n-a fost niciodata mai urgenta ca acum si sunt bucuroasa sa vad cum se aduna om cu om intr-un proiect in care cred cu tot sufletul, pe care vreau sa-l duc panain panzele albe, sa impanzim orasul cu portretele sidefectelenoastre intr-o mega expozitie care sa ajute trecatorul sa se simta bine cu el si inspirat sa fie ca el.

Va invit sa vedeti oamenii curajosi pe site-ul The FAB SQUAD!

Ai vreun pont vizavi de cum ar trebui sa pozam?

Ioana Dodan: Nu cred in pozitii clasice si unghiuri bune. Cred ca trebuie sa iti creezi starea care te face sa te simti bine cu tine. Cred ca trebuie sa NU mai luam ca etalon selfie-urile care sunt niste fotografii in care suntem deformati. E un exercitiu important sa gasesti un fotograf profesionist in care ai incredere si sa-l lasi sa te fotografieze, sa-i spui ce vrei savezi in fotografii si sa fii deschisa la indicatiile lui.