lucru pe care l-am invatat de la mama

Fiecare dintre noi simte ca mama ei e cea mai buna mama din lume. Si are dreptate. Cel mai bun lucru pe care l-am invatat de la mama se multiplica in milioane de cuvinte, gesturi si decizii pe care le-am auzit si vazut la cele care ne-au dat nastere. Noi o sa va spunem concluziile noastre. Apoi, le asteptam pe ale voastre!

Mie imi e dificil sa spun care e cel mai bun lucru pe care l-am invatat de la mama pentru ca o selectie drastica e aproape imposibila. De la ea, de la tata, de la sora mea am invatat, de fapt, tot ce stiu! Sunt eu rezultatul sufletelor lor. De la mama am invatat sa merg, cum sa mananc, cum sa imi leg sireturile la tenisi, cum sa tin furculita in mana, cum sa ascult pasarile, cum sa ma opresc din plans, cum sa indraznesc, cum sa nu-mi pierd speranta. Daca incep enumerarea asta nu o mai termin! Dar pentru ca totusi mi-am pus in minte sa spun care e cel mai bun lucru pe care l-am invatat de la mama, fac un efort si ma cern prin mii de site. Cred, in final, ca cel mai bun lucru pe care l-am invatat de la mama e dragostea! Pentru ca viata ei asta e – iubire.

Ea il iubeste pe tata ca si cand ar fi primul si ultimul om de pe pamant! Ei doi sunt o familie de peste 35 de ani si sunt sigura ca si azi, 17 martie 2016, i-a facut o bucurie, ca l-a facut sa rada, ca l-a ajutat sa gaseasca solutii, ca a facut ceva de mancare care ii place, ca i-a asezat masa, ca l-a alintat, ca l-a mangaiat pe mana sau pe cap, ca l-a incurajat, ca l-a respectat, ca a fost mandra de el si l-a invelit cand el a adormit cu o carte in mana.

Ea ne iubeste pe noi, pe mine si pe sora mea, atat de mult incat nu pot sa scriu. Sunt niste necuvinte care ar putea exprima dragostea ei pentru noi, cu siguranta, dar nimeni in lume nu le stie! Sunt peste tot ceea ce poate cuprinde mintea omeneasca. Ne iubeste cum scrie in Biblie. Stiu insa ca e capabila de altruismul total, pentru ca din nimic din ce face sau din ce zice nu ne-a exclus vreodata. Toata viata ei si-a trait-o luandu-ne in considerare si astfel am ajuns noi doua sa traim in liniste, in impacare, in bucurie, in curaj, in frumusete, in siguranta, infasurate fedeles in moliciunea dragostei ei, care ne e scut impenetrabil in fata oricarui pericol!

Daca am un scop in viata, ala e sa pot sa ofer atata dragoste cata ofera mama. Scopul meu nu e sa primesc atata dragoste, ci sa am pentru cine o simti pentru ca tot de la ea stiu ca mai important decat sa pretinzi sa ti se dea e sa ai disponibilitatea sa oferi. Si fiind sufletul tau cel care se deschide si se leapada de ambitii, de gandul recompensei, de naravul cuantificarii – “De ce sa dau eu prima? Dar celalalt mi-a dat tot atat? Ce primesc in schimb?” sunt cele mai paguboase intrebari – se face astfel loc pentru dragostea care i se intoarce. Vom primi exact atata iubire cata suntem capabili sa dam, am invatat de la ea, si certitudinea asta imi asigura linistea de zi cu zi!

Ajuta si o sa te ajuti

Colega mea, Alina Dan, are o mama si e la randul ei mama. “Un lucru pe care l-am invatat de la mama a fost sa pot sa fiu impacata cu mine. <<E mare lucru sa poti pune seara capul pe perna si sa nu-ti fie rusine cu ceea ce ai facut peste zi, sa fii multumita ca acel lucru – chiar daca aparent lipsit de importanta – pe care ai reusit sa-l faci in ziua respectiva, a fost facut asa cum trebuie si nu a trebuit sa minti, sa inseli sau sa faci pe altii sa sufere spre a-l indeplini>>, mi-a spus ea.

Si tot de la mama am invatat sa ajut. Neconditionat, din suflet si cu suflet. Asa ca, ori de cate ori pot, ajut atunci cand mi se cere asta.

Insa cel mai importanta lectie pe care am primit-o de la mama a fost cea a valorii familiei. De la ea am invatat sa fiu mama, sa-mi iubesc copiii neconditionat, sa-mi iubesc familia ca pe bunul cel mai de pret, sa lupt pentru noi si pentru fericirea noastra. Tot ea m-a invatat ca in familie nu exista ocolisuri, ca avem de invatat mereu unii de la altii si ca fericirea si multumirea unuia depind de fericirea si multumirea tuturor. “

Spiritul de dincolo de obisnuitele sabloane

Diana e tanara si salta in ea spiritul unui manz salbatic, frumos si aventuros, care, privindu-l, iti intruchipeaza cel mai limpede libertatea. Tine de spiritul ei. L-a mostenit. “Mama e programator, o meserie cumva atipica in Romania pentru o femeie, dar mie mereu mi s-a parut cool ca face asta. Iar cumva meseria pe care si-a ales-o a si modelat-o sa fie un pic diferita de multe femei din generatia ei. De la ea am invatat ca o femeie nu trebuie sa fie 24 din 24 cuminte, dragastoasa si cam atat. Ca e ok, ba chiar indicat, sa fii din cand in cand ironica, sarcastica, cu copilul si cu sotul tau, pentru ca asa vei fii iubita nu doar pentru caldura ta, dar si pentru spiritul tau.”

Foto: StockSnap

O șansă în plus, un viitor mai bun pentru copii.

Împreună cu Allianz-Țiriac, susținem mamele și copiii de la SOS Satele Copiilor România. Află mai multe aici!