gelozia in cuplu

Auzim atat de des despre femei si barbati gelosi incat nu ne putem imagina iubirea fara gelozie. Ca si iubirea, gelozia este un sentiment universal.  Cumva, cele doua merg mana in mana:  dorinta de a ne apropia pana la identificare cu celalalt este strans legata de teama ca nu cumva sa il pierdem.

Si totusi, cand este in exces, gelozia ucide cuplul. Teama exagerata de a nu pierde persoana iubita duce chiar la pierderea ei. Gelozia “cu masura” este perceputa si de femei si de barbati ca o dovada de iubire. Si totusi, putem iubi fara sa ne temem ca cineva ni-l va “fura” pe celalalt? “Da!” este raspunsul pe care il dau cuplurile “mature” emotional!

Gelozia devastatoare, insotita de crize de violenta, este un amestec de proiectii, angoase si temeri mai mult sau mai putin justificate si de obicei putine temeiuri reale. Mintea “geloasa” fabrica scenarii si diabolizeaza persoana care  poate fura partenerul/partenera de cuplu. Pana la urma, ea este expresia neincrederii in celalalt.

Cateva dintre doamnele si domnii care au venit la agentie mi-au marturisit ca s-au despartit de fostii lor parteneri pentru ca erau prea gelosi. Ca gelozia maladiva, “fara motiv”, bazata pe inchipuiri si supozitii, se manifesta uneori cu crize de violenta.
Iar de aici si pana la ruperea relatiei nu a mai fost mult. Pentru oricine, oricat de “calit” ar fi, gelozia este  o stare dezagreabila, care se hraneste din sine insusi, ca un bulgare de zapada. Trebuie sa o acceptam ca fiind parte a iubirii, insa trebuie controlata!

Intr-un cuplu solid, in care ambii parteneri sunt maturi emotional, s-au format, in timp “anticorpi” impotriva geloziei.

Si totusi, arma cea mai puternica pentru a lupta impotriva geloziei este “obiectivitatea”.

  • Data viitoare, cand simtiti puternice sentimente de aversiune fata de o persoana “terta” care v-ar putea “fura” partenerul, interesati-va mai degraba de fapte concrete decat sa va bazati pe presupuneri, supozitii si temeri.
  • Va este teama ca va va parasi? Ganditi-va la toate dovezile de dragoste si afectiune pe care vi le-a oferit pana acum, de incercarile la care ati facut fata impreuna, decat la riscurile imaginare.
  • Va ganditi adesea ca o persoana de sex feminin, care ii este in preajma, este mai atragatoare, mai supla, mai “blonda” decat dvs? Nu uitati ca aspectul fizic este ceva relativ si ca atractia presupune si o “chimie”, nu doar picioare frumoase si talie de viespe.
  • Gelozia se combate prin definirea unui cadru obiectiv al propriilor reflexii si propriilor sentimente. Acest sentiment se dilueaza atunci cand veti sti sa faceti fata propriilor temeri si cand va veti elibera de stresul pe care il produc proiectiile fricilor imaginare!

Foto: StockSnap

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!