relatie la distanta

Acum ceva vreme, am avut placuta surpriza sa constat ca relatiile la distanta functioneaza… chiar si in cazul tinerilor. Acestia, mult mai vulnerabili la “a cadea in ispita” din cauza ca isi petrec foarte mult timp pe retele de socializare, contrazic parerea cvasi-unanima ca relatiile la distanta nu au viata lunga.

Nu doresc sa generalizez, ci sa expun aici un caz pe care l-am intalnit personal, in timpul unui sejur petrecut in Italia, in vacanta de vara. La hotelul unde eram cazati, constatam ca tanarul de la receptie este roman. Promptitudinea si atitudinea lui profesionista, dar si faptul ca este tanar si atragator ne-au retinut imediat atentia.

O impresie de nota 10, ne-am zis, eu si sotul meu. Faptul ca vorbea aceeasi limba ca si noi si ca eram departe de tara au creat premisele unei conversatii care, a doua zi, la o cafea, s-a transformat intr-o confesiune sincera din partea lui. Asa am aflat ca Radu lucreaza de doi ani in Italia, din luna mai si pana la sfarsitul lui septembrie, cat dureaza sezonul turistic, ca receptioner.
Ca in restul anului lucreaza in Bucuresti, ca DJ intr-un club, ca are un stil de viata “healthy”, fiind ovo-lacto-vegetarian si practicant al sporturilor nautice, in timpul liber. Si asa am mai aflat ca este de doi ani intr-o relatie cu o fata originara din U.K, pe nume Summer, ea insasi lucratoare in turism, dar mult mai “calatoare” decat el.

Sase intalniri in doi ani

Prietena lui are un contract pe care si-l reinnoieste anual pe un vas de croaziera si a cunoscut-o intr-una din zilele in care nava de lux pe care ea lucreaza a acostat in statiunea unde locuieste, temporar, el. A fost dragoste la prima vedere si totul s-a intamplat extrem de rapid – ea pleca a doua zi, cu jobul, cu destinatia catre alt port din Marea Mediterana.

S-au placut de la primele priviri si intre ei s-a nascut acea chimie greu de explicat in cuvinte, dar care i-a tinut aproape, in ciuda distantei fizice, mai mult de doi ani. In tot acest timp, s-au vazut de trei ori pe an – adica de sase ori in decurs de 24 de luni,  in cele doua saptamani de concediu de vara si in cele doua de iarna, ale ei.

La acestea s-au adaugat “bonusurile” de a merge cu jobul, cate doua zile, in statiunea unde lucra el. In tot restul timpului, au petrecut sute de ore pe Skype si pe Facebook. Si-au facut declaratii de dragoste, si-au facut promisiuni si planuri.

Viitorul suna bine si fara pretentii

El, prea ocupat cu munca lui si nerabdator sa o reintalneasca pe ea, nu a fost interesat de turistele care, ca si Summer, erau frumoase, tinere, bronzate, dornice de viata.
Ea, satula de mediul profesional in care petrecea 24 din 24 de ore, timp de 11 luni pe an, de un lux opulent si ipocrit, nu-si dorea nimic mai mult decat simplitate maxima in viata ei.

Asa se face ca vacantele lor nu au fost niciodata la cinci stele, ci cu rucsacul in spate, calatorind in zone rurale din Grecia, mancand hrana simpla, gen branza de capra si masline, la micii proprietari de pensiuni, sau in Romania, in zona Rucar-Bran -Moeciu- Brasov-Sibiu.
Alte doua vacante, in Spania si in Mexic, au fost nesofisticate, dar pline de bucuria regasirii. Prietenul nostru roman ne-a mai spus ca el si iubita lui vor sa mai lucreze inca un an despartiti, fiecare “pe cont propriu”, dupa care sa-si deschida o mica afacere  – in turism, cum altfel?.

O cafenea intr-una din insulele din Golful Sargonic, langa Atena sau un salon de coafor si cosmetica ar fi imaginea perfecta a fericirii pentru ei.
Nu vor sa fie milionari – ea, cunoscatoare a stilului de viata al milionarilor, nu-si doreste nici banii, nici stresul si nici apucaturile lor. Vor sa traiasca decent, simplu, sa se bucure de viata IMPREUNA, sa imparta binele si raul ce le va fi harazit.

Povestea lui Radu si a lui Summer este o poveste a timpului nostru si poate parea paradoxala prin prisma vremurilor nesigure pe care le traim. Dar este o poveste reala si cu atat mai EMOTIONANTA.
Este un exemplu de statornicie a sentimentelor, de sfidare a timpului si a tentatiilor, daca vreti. Pe mine, una, povestea lor m-a cucerit. Le dau mari sorti de izbanda, ca viitori parteneri de cuplu ce vor trai impreuna. Ii urmaresc, din cand in cand, pe Facebook si ma bucur sa ii vad zambind in fotografii.

Eu chiar nu pot sa ii vad altfel decat impreuna.

Foto: StockSnap/Paul Gilmore