Cat de bine iti cunosti iubitul

Cat de bine iti cunosti iubitul? Zici ca foarte bine? Dovezile stiintifice te contrazic! Citeste mai jos si afla de ce!

Vezi pe strada un cuplu. Par tare fericiti. Gandesti despre ei ca asa si sunt. Dar chiar sunt fericiti? Sau, mai mult, stie fiecare ce simte celalalt?

Ei bine, conform Elitedaily care citeaza un nou studiu de la Unversitatea Washington din St.Louis, unul sau amandoi dintre indragostiti n-ar fi tocmai fericiti. Si nici macar nu-si dau seama de asta.

Tu ce zici? Cat de bine iti cunosti iubitul?

Conform studiului mai sus-mentionat, chiar si in cuplurile bine sudate, pe termen lung pot exista parteneri care nu isi dau seama prin ce emotii trece persoana de langa.

Deci, chiar daca sunteti impreuna de mult timp, se pare ca nu stii cat de bine iti cunosti iubitul. Te sperie acest lucru, nu-i asa? Lameese Eldesouky, autorul studiului, explica: “Cuplurile fericite isi vad partenerii intr-o lumina pozitiva fata de cei nefericiti. Cei fericiti au tendinta de a subestima faptul ca iubitul sau iubita isi suprima emotii. Cei fericiti au tendinta de a supraestima abilitatea partenerilor de a vedea partea buna a unei probleme, fapt ce duce la crearea unei emotii negative.

Studiul nu face altceva decat sa patrunda mai adanc in felul in care partenerii implicati intr-un cuplu vad si judeca emotiile celuilalt. Pentru a face asta, cercetatorii au masurat doua tehnici de autoaparare pe care fiecare individ le foloseste in situatii stresante. “Suprimarea expresiva” (atunci cand te prefaci ca esti in regula, calm, adunat) si “reevaluarea cognitiva” (atunci cand vezi partea pozitiva a unei situatii nu tocmai bune).

Rezultatele stiintifice au aratat cat de bine iti cunosti iubitul. Si nu doar tu, ci oamenii implicatii in relatii pe termen lung in general. Mai exact, s-a observat ca oamenii vad la partenerii lor cand acestia ascund ceva, insa le este foarte greu sa se prinda cand acestia au folosit reevaluarea cognitiva.

“Cat de bine iti cunosti iubitul depinde de capacitatile tale, de relatia pe care o aveti. Acest studiu demonstreaza ca suprimarea este mai usor de detectat in comportamentul cuiva pentru ca prezinta mai multe indicii vizibile – de exemplu inclestarea fortata a unei persoane ce pare stoica”, spune Tammy English, co-autoarea studiului.

Altfel spus, daca cineva e plin de viata tot timpul, partenerul sau a avut tendinta de a supraestima cat de des a folosit reevaluarea cognitiva (capacitatea de a vedea partea plina a paharului). Adica, au preluat personalitatea joviala, normala a partenerului, ca valoare nominala.

Si, daca cineva este mai degraba emotional, partnerul persoanei respective va presupune ca au mai putine de ascuns, atunci cand se intampla ceva.

Asa ca, desi tu si iubitul tau sunteti un cuplu puternic, un cuplu fericit, va trebui sa “sapi” putin ca sa afli cat de bine iti cunosti iubitul! Lucrurile nu sunt mereu asa cum par la suprafata si doar pentru ca o persoana este mereu bine-dispusa, nu inseamna ca si vede lucrurile intr-o maniera pozitiva.

Citeste si Semne ca iubitul tau se simte neglijat. Nu-i ignora sentimentele!”

Foto: iStock