Cum sa faci lumea mai buna. 13 decizii cu impact pozitiv asupra comunitatii.

Cum sa faci lumea mai buna? Facand bine tu insati celor din jur. Deciziile mici redirectionate catre comunitate au un impact mai mare decat ai putea crede! Chiar si o vorba buna conteaza!

Un lucru e sigur: avem nevoie cu totii de mai multa pace, dragoste si intelegere. Exista o multime de lucruri care pot fi indreptate daca luam, cu totii, cateva decizii simple cu impact pozitiv asupra comunitatii si mediului inconjurator. In loc sa ramai pasiva la ce se intampla in jur, poti invata tu cum sa faci lumea mai buna.

Nu trebuie neaparat sa fii activista intr-o organizatie ca sa ai un aport asupra mediului inconjurator. Tot ce trebuie sa faci e sa iei atitudine, fie si in cele mai marunte decizii de zi cu zi. Acest lucru poate insemna sa iti ajuti vecinii sau sa te implici in rezolvarea unei probleme din comunitatea in care traiesti.

Orice om poate sa schimbe lumea si orice lucru marunt conteaza cand vrei sa stii cum sa faci lumea mai buna. Poti incepe cu sfaturile celor de la Oprah.com.

Cum sa faci lumea mai buna

1 Fa complimente prietenilor si strainilor

Incearca sa lauzi o persoana diferita in fiecare zi, timp de o luna.

2 Cheltuieste intelept

Indiferent ca ai nevoie de ulei de masina sau de o sticla de vin, gandeste-te unde iti redirectionezi banii. Poti sa gasesti un producator local? Sau poti plati cuiva care detine o afacere mica, in loc sa-ti dai banii unui lant de magazine? Incearca sa iti cheltuiesti intelept banii timp de o saptamana sau o luna.

3 Discuta politica la modul productiv

Cand ai discutii politice fata in fata sau in mediul virtual, incearca sa asculti respectuos si parerile celorlalti.

4 Vaccineaza-ti copiii

Sfatul celor de la Oprah este sa iti vaccinezi copiii, din respect pentru copiii prietenilor tai si pentru ca vrei sa-i feresti de boli.

5 Cauta cauze demne

Fa donatii sau voluntariat pentru o organizatie non-profit.

6 Doneaza haine si obiecte vechi

Si femeile fara adapost sau cu mari probleme financiare au nevoie de haine si de obiecte de ingrijire personala. Daca poti, adauga in pachet carti sau jocuri pentru copii.

7 Cunoaste-ti vecinii

In orase, putini oameni isi mai cunosc vecinii. Insa lipsa comunicarii este strans corelata cu depresia si cu scaderea sperantei de viata.

8 Fii pregatita

Cineva e bine sa aiba la el un bandaj sau un medicament anti-durere. De ce sa nu fii tu aceea? Adauga in trusa de ajutor si niste acetona, banda adeziva si alte lucruri necesare.

9 Mananca resturile

Americanii arunca aproximativ 15% din alimentele pe care le cumpara in fiecare an, acest procent insemnand destul cat sa hraneasca milioane de oameni. In plus, toate acele resturi produc multe gaze cu efect de sera. Consuma toata mancarea pe care o cumperi. Daca nu poti, cumpara mai putin!

10 Planteaza ierburi, legume sau flori

Orice ai planta, o sa aduci un plus de oxigen planetei. Daca ai curte, te poti relaxa ingrijind florile. Cand poti planta pomi fructiferi, bucuria e si mai mare!

11 Renunta la lucrurile nedorite

Daca ai obiecte pe care nu le folosesti si stii ca nu le vei folosi vreodata, renunta la ele! Doneaza-le unor persoane care le-ar folosi.

12 Inregistreaza-te ca donator de organe

Unii dintre noi sunt de acord cu donarea de organe, insa o mica parte isi formalizeaza aceasta alegere. E o decizie altruista care poate salva multe vieti.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum dezvolti inteligenta emotionala: ghid pentru emotive.