cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina

Cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina, ce sa ii spui si mai ales ce sa nu ii spui unei femei care trece printr-o astfel de suferinta: citeste mai jos sfaturile celor de la Huffington Post.

O femeie cunoscuta tie – sora, colega, prietena, iubita – a pierdut o sarcina. Fie ca ai stiut ca este gravida de la inceput, fie ca acum ai aflat, iata cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina, pas cu pas, pana cand trece peste aceasta suferinta.

Psihologii afirma ca este esential sa intelegem ca femeia care a pierdut o sarcina trece prin perioada de post-partum ca si cum ar fi nascut. Este un proces de refacere, un proces in care echilibrul hormonal se schimba si in care starile emotionale se schimba si ele.

Pe langa acceptarea si recunoasterea durerii prin care trece aceasta femeie, citeste mai jos cateva sfaturi despre cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina!

  1. Ofera solutii si ajutor palpabil

De multe ori, cand cineva trece printr-o durere, oamenii se ofera sa ajute, insa doar cu vorba. Insa, daca este vorba despre o persoana apropiata, iata cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina: nu ii arunci doar vorbe goale si renunti la egoism.

Ajut-o palpabil! Curatenie, drumuri, pregatitul meselor: orice este de ajutor. De multe ori familia si prietenii vor sa ajute, dar nu stiu cum. In plus, se tem de reactia lor la durerea celui implicat.

Deci: fii acolo, asculta, inceteaza sa dai sfaturi, fa curat, gateste, ofera iubire! Nu astepta sa ti se spuna sa faci ceva, intrucat femeile nu cer ajutorul.

  1. Cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina: fii atent la ce spui

Sigur ca te va durea si pe tine sa vezi un apropiat in suferinta. Dar ai grija ca disconfortul tau sa nu se transforme in impulsul de a-i face pe cei in suferinta sa se simta bine. Sau, si mai rau, sa atragi atentia asupra avantajelor situatiei in care se afla.

“Asa a fost sa fie” sau “Totul se intampla cu un motiv” – poti fi primele ganduri, insa sunt semne ca vrei ca TU sa te faci auzit. Egoist, nu? In plus, le neaga emotiile si experienta traita.

Si mai rele sunt afirmatiile cu trimitere la “vezi partea plina a paharului”: “Macar tu stii ca poti ramane insarcinata”, “Bine ca ai deja un copil”. Sfaturile de genul “treci pesta asta, incearca din nou” pot fi si mai dureroase pentru cuplurile ce incearca sau fac tratamente pentru a avea copii.

Daca nu stii ce sa ii spui unei femei ce a pierdut o sarcina, comunica simplu si onest! Nu exista formule magice, insa poti apela la “Imi pare rau ca treci prin asta, sunt aici, te ajut”.

  1. Intelege ca durerea acestei pierderi nu este liniara

Cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina? Trebuie sa stii ca durerea nu este liniara. Nu incepe azi si se diminueaza in timp. Poate avea pusee si poate dura mai mult timp decat iti este confortabil.

Deci nu pretinde ca durerea nu este acolo, nu schimba subiectul cand femeia ce a pierdut un copil iti vorbeste despre durerea ei, da-i voie sa se exprime.

  1. Vorbeste despre propria-ti pierdere, daca vrei sa stii cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina

Conform unui sondaj realizat in 2015, femeile ce au trecut printr-o astfel de pierdere s-au simtit mai putin singure in aceasta durere, afland de vedete ce au trecut prin pierderi ale sarcinilor.

Daca vrei sa stii cum sustii o femeie ce a pierdut o sarcina, fii deschisa si sincera. Cu atat mai mult daca ai trecut si tu prin asta. Durerea sau trauma similara ajuta la procesul de refacere si de depasire a suferintei.

Citeste si: Cum sa reduci riscul de a pierde o sarcina. Afla ce obiceiuri sunt daunatoare!

Foto: Guliver