Ai inselat o data, o sa inseli mereu. De ce continuam sa tradam?

Cine insala o data o va face si a doua si a treia oara. Oare e adevarata sau nu? Si, mai ales, de ce continuam sa tradam? Exista o explicatie stiintifica pentru cei care sunt din ce in ce mai nesinceri.

Ai inselat o data, o sa inseli mereu. E un avertisment de care ar trebui sa fii constienta atunci cand afli pentru prima data ca partenerul tau a calcat stramb. Daca nu crezi, afla ca un studiu realizat recent a explicat de ce persoanele care insala in mod repetat o vor face iar si iar. Studiul, numit “Creierul se adapteaza la necinste” spune ca, de fiecare data cand o persoana minte, se simte mai putin vinovata in legatura cu asta.

Totul se intampla din cauza amygdalei, o regiune din creier care da un raspuns negativ atunci cand oamenii mint. Dar raspunsul acesta devine mai slab atunci cand suntem nesinceri in mod repetat.

De ce continuam sa tradam

Elitedaily.com a vorbit cu Neil Garrett, coautor al studiului si cercetator la Institutul de Neurostiinta de la Princeton, despre de ce continuam sa tradam, dupa ce am facut-o o data. Acesta a spus ca cercetarile trebuie testate in mod special in relatiile de cuplu, ca sa observe daca se aplica infidelitatii sau lipsei de sinceritate in general. “Ideea este ca prima data cand comitem adulter ne pare rau. Dar a doua oara ne simtim mai putin vinovati si asa mai departe, ajungand sa comitem adulter intr-o masura tot mai mare”.

Cercetatorii au testat capacitatea respondentilor de a minti. Au aflat ca, in esenta, minciunile mici, indiferent despre ce sunt ele si cui le spui – parintilor, sefilor, prietenilor – se dezvolta in minciuni mai mari, pentru ca in felul acesta le poti gestiona mai bine.

De ce continuam sa tradam? Garret explica spunand ca, in general, ceea ce ne impiedica sa inselam este reactia noastra emotionala la ideea de inselat, cat de rau ne simtim dupa aceea. Dar procesul prin care ne adaptam la aceste situatii repetate reduce starea negativa pe care o ai dupa ce iti inseli partenerul, ceea ce iti permite sa inseli iar si iar. Cei care insala in mod repetat probabil ca s-au simtit rau la inceput, dar au facut-o atat de des incat nu se mai simt rau in legatura cu ceea ce fac.

FOTO: Guliver

Citeste si: De ce sa fii recunoscatoare ca fostul te-a inselat: 5 motive de tinut minte!