Invata sa spui nu.

De multe ori ai senzatia ca trebuie sa faci unele lucruri care nu iti fac neaparat placere. Invata sa spui NU unora dintre acestea si o sa observi ca viata ta se va schimba mult in bine.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le faci zi de zi si nici nu iti dai seama – pentru ca iti imaginezi ca faci un bine celor din jur – este sa spui „da” cand ti se propun lucruri pe care nu le vrei cu adevarat. Invata sa spui nu ca sa nu mai acumulezi frustrari, este sfatul celor de la Pickthebrain.com, care au facut si o lista cu lucruri pe care sa nu le mai accepti in 2016.

Invata sa spui NU in cel putin 7 situatii

1. Spune NU ideii de a-ti dori prea putin

Sau, opusul: doreste-ti mai mult! Daca nu iti doresti mereu mai mult, nu o sa obtii mare lucru in plus pentru ca nu o sa ai un obiectiv pentru care sa lupti. Cum vrei sa ai rezultate mai bune, care sa te faca fericita, daca nu iti doresti mai mult? Asa ca invata sa spui nu compromisurilor si fa-ti planuri. Mari!

2. Spune NU indoielii de sine

Nu te mai indoi de tine atat de mult. Nu lasa indoiala sa stea in calea planurilor tale. Cand iti propui ceva, nu lasa indoielile sa iti strice planurile.

3. Nu mai fi atat de realista

De multe ori aud in jurul meu oameni spunand: „Dar nu e deloc realist!”. E descurajator. Ceea ce e nerealist pentru altcineva nu este neaparat nerealist si pentru tine. Asa ca ce-ar fi sa nu mai fii atat de „realista”?

Daca s-ar fi gandit ca este nerealist, nimeni nu ar fi inventat telefonul mobil. Oricum, ideea e asta: nimeni nu a obtinut ceva gandindu-se ca e nerealist sau nerealizabil. Realist este ce ai deja, nerealist e ceea ce iti doresti. Dar poti obtine!

4. Multitasking? Invata sa spui NU

Anul acesta spune nu multitasking-ului. Concentreaza-ti atentia facand cate un lucru, pe rand. Apreciat in ultima vreme, multitasking-ul nu da rezultate atat de bune pe cat se credea. Nu poti sa scrii un raport si sa ai o conversatie in acelasi timp. Orice te distrage de la activitate „costa” 10-20 de minute din timpul tau. Termina unul din lucrurile pe care le ai de facut si apoi treci la urmatorul.

5. Nu mai cere permisiuni sau confirmari

Daca vrei sa faci copii, daca vrei sa pleci in alta tara, daca vrei sa iti faci un blog, sa iti dai demisia, sa incepi o afacere. Daca, daca, daca… Oricare ar fi acest „daca”, nu mai cere permisiunea sau confirmarea celorlalti ca o poti face. Fa ce vrei tu sa faci! Daca astepti acordul altora o sa iti treaca tot entuziasmul si e posibil sa renunti la idee.

6. Spune NU temerilor tale

Un singur lucru face un vis imposibil: teama de esec. Asa ca, anul acesta, invata sa spui nu temerilor tale. Cu totii ne temem. E firesc. Cu cat te gandesti cu mai multa teama la un lucru, cu atat el ti se va parea mai greu de realizat.

7. Spune NU criticilor

Nu ii mai critica pe altii. Nu e treaba ta! Daca iti consumi energia si timpul criticandu-i pe altii nu o sa mai ai energie pentru a-ti rezolva prioritatile. Si nu acorda atentie nici celor care te critica. Critica reflecta personalitatea celui care o face. Nu pe a celui care este criticat. Mai bine te concentrezi pe lucruri pozitive din viata ta. Lucruri care te ajuta, iti dau curaj, te inspira si te fac sa devii mai buna.

Acum ca stii caror lucruri e bine sa le spui NU, afla si care sunt cele 5 tipuri de personalitati toxice de evitat.

FOTO: Guliver