mecanisme psihologice de aparare

Fie ca esti adepta psihologiei, fie ca nu, trebuie sa accepti ca exista mecanisme psihologice de aparare care ne guverneaza viata, gandirea si emotiile si care pot pune in pericol viata de cuplu. Crezi in principiile Freudiene sau nu, ideea e ca noi, oamenii, tindem sa ascundem sau sa evitam emotiile dificile, doar pentru ca nu le putem gestiona in prezent.

Fie ca trebuie sa gestionezi emotiile ce decurg din moartea unei persoane apropiate, fie ca te chinui sa iti accepti defectele, noi, oamenii, incercam ca ne protejam ascunzandu-ne vulnerabilitile sub covor. Doctorul Krauus Whitbourne spune ca orice relatie are nevoie de mecanisme psihologice de aparare pentru a inflori. Cele mai multe mecanisme psihologice de aparare te fac si mai anxioasa, interferand cu fericirea si cu relatiile tale, adauga Whitbourne, profesor de psihologie la Universitatea Amherst din Massachusettes.

Iata care sunt cele 5 mecanisme psihologice de aparare si cum iti afecteaza acestea relatiile apropiate!

  • Proiectia

Unul dintre cele mai des intalnite mecanisme psihologice de aparare este proiectia. Tinzi sa dai vina pe partenerul tau de cuplu pentru greselile tale, nu vrei sa admiti ca este vina ta si atunci il acuzi pe el.

  • Negarea

Incerci sa te protejezi pretinzand ca experientele negative nu s-au intamplat? Inchizi ochii si crezi ca totul va fi bine, chiar daca lumea ta se prabuseste? S-ar putea sa negi ca treci printr-un moment dificil, doar pentru ca nu esti pregatita sa-l asimilezi.

  • Compensatia

Unul dintre cele mai nesanatoase mecanisme psihologice de aparare este compensatia. Adica dorinta de a folosi alcoolul, mancarea, orice alt drog in loc sa-ti confrunti emotiile negative. Sigur, pe termen scurt e mai simplu, insa pe termen lung iti poti pune viata in pericol!

  • Visarea

Cat de mult visezi ca problemele tale si ca orice provocare va disparea? Ti-ai dori sa evadezi intr-o lume imaginara in care totul e perfect? Este posibil sa faci asta pentru ca iti este teama sa pasesti in lumea reala, unde exista probleme de rezolvat.

  • Grandomania

Te vezi mai importanta decat iubitul tau? Astepti constant sa fii admirata si in acelasi timp nu vezi meritele partenerului tau?

Iti vine greu sa admiti cand iubitul tau are dreptate? Este posibil sa alegi unul dintre cele mai folosite mecanisme psihologice de aparare, “micsorandu-l” pe el, pentru ca tu sa fii mai “mare”.

Citeste si: Cum te influenteaza partenerul, prin stil de viata si probleme medicale.

Foto: Guliver