parinti in varsta femeie cu mama

Odata ce ajungi sa nu mai depinzi de ei, e posibil sa observi un schimb de roluri. Parintii in varsta au nevoie de atentie si de ajutor. Daca ai parinti in varsta, iata cum ii poti rasplati.

Ani la rand te-au sprijinit si au tinut cont de nevoie si de dorintele tale. Acum a venit randul tau sa iti arati recunostinta fata de parintii tai, care au ajuns la varsta a treia. Daca ai parinti in varsta, iata cum ii poti ajuta si rasplati.

Statisticile arata ca unul din trei angajati isi ingrijesc parintii in varsta, noteaza Sheknows.com. Totusi, poate fi obositor sa iti asumi un astfel de rol, mai ales daca te trezesti brusc in situatia de a fi responsabil pentru viata unuia sau a ambilor parinti.

Nu iti face griji, e normal sa fii debusolata uneori, in timp ce cauti metoda cea mai buna pentru a avea grija de ei.
Din fericire, poti lua cateva masuri pentru a te asigura ca iei cea mai buna decizie pentru cei care te-au adus pe lume si te-au crescut.

Parinti in varsta – Nu lasa la urma propriile dorinte

In primul rand, este important sa comunici cu ei despre dorintele tuturor. Atat ale lor, cat si ale tale. Doar daca te concentrezi asupra a ceea ce este important pentru toti, si tu si ei veti obtine mai mult de pe urma eforturilor depuse.

Parinti in varsta – Aminteste-le des cat de mult inseamna pentru tine

Primul pas atunci cand vrei sa iti ajuti rudele mai in varsta este sa le reamintesti cat de importante sunt pentru tine. Uneori poate fi dificil pentru parintii in varsta sa se adapteze la un stil de viata mai lent, care vine, de obicei, odata cu pensionarea.

Se pot simti nefolositori, mai ales daca pana acum au fost obisnuiti sa mearga la un job full-time sau sa creasca nepoti. Daca le spui ca inca ai nevoie de ei o sa ii ajuti sa se adapteze mai usor unei vieti cu o gramada de timp liber.

Parinti in varsta- Incurajeaza-i sa-si gaseasca noi activitati

Incercarea de a gasi noi activitati cu care sa isi ocupe timpul poate fi descurajatoare, la prima vedere, pentru parintii tai. Ii poti ajuta daca ramai implicata in vietile lor si, mai ales, daca ii implici pe ei in viata ta. Ar trebui, de asemenea, sa ii incurajezi si sa ii ajuti sa isi gaseasca noi preocupari si hobby-uri, cum ar fi voluntariatul.

Parinti in varsta – Ajuta-i financiar

Cand ajung la pensie, multi varstnici sunt nevoiti sa se descurce cu sume mult mai mici de bani decat erau obisnuiti. Aceasta poate fi o provocare pentru cei care se ambitioneaza sa isi asume singuri cheltuielile de baza si poate fi cu adevarat dificil cand apar costuri neprevazute, cum ar fi o vizita la medic sau reparatia masinii, daca s-a stricat.
Daca ai parinti in varsta, poti sa ii ajuti financiar sau, daca nu iti permiti sa faci asta, ii poti indruma sa isi gestioneze mai bine bugetul sau sa gasiti, impreuna, noi surse de ajutor financiar.

Parinti in varsta – Fii tot timpul atenta la sanatatea lor

Desi pentru parintii ajunsi la varsta a treia este greu sa ceara ajutorul rudelor mai tinere, uneori acest lucru este necesar. Daca ai parinti in varsta care au probleme de sanatate, ii poti ajuta asigurandu-te ca fac tot ce trebuie pentru a-si urma tratamentele si a vizita medicul.

Daca e nevoie, du-i cu masina la consultatie, cumpara-le medicamentele de la farmacie si stai langa ei, daca sunt bolnavi.

Dincolo de toate acestea, nu uita sa mentii un echilibru intre viata ta si ingrijirea parintilor tai. Nu sta prea mult timp departe de partener si de copii, pentru ca aceasta decizie iti poate afecta viata de familie.

Puteti face lucruri impreuna: invita-ti parintii la cina sau cere-le sa se implice in educatia copiilor. Daca veti petrece timp impreuna se vor simti iubiti si, in felul acesta, vei reusi sa gestionezi mai bine timpul petrecut cu toti cei dragi.

Pe masura ce parintii tai inainteaza in varsta, gandeste-te sa te implici cat mai activ in vietile lor, pentru a te asigura ca nevoile lor fizice si emotionale sunt indeplinite. Asumarea unui astfel de rol este o provocare, dar este si plina de satisfactii, pentru ca stii ca parintii tai merita.