Relatia cu un barbat mai tanar

Zilele trecute, fara sa vreau, am auzit o discutie dintre doua femei care avea ca subiect o prietena sau o cunostinta comuna. Cea in cauza era judecata pentru relatia cu un barbat mai tanar, pe motiv ca nu se cade sa faci asa ceva si ca ii strica viitorul tanarului respectiv. Ma intreb daca lucrurile ar fi stat la fel daca era vorba despre un barbat care are o partenera mai tanara, lucru considerat deseori mai putin grav, insa, fara sa stiu mai multe date, prefer sa ma tin departe de o posibila polemica.

L-am intrebat pe Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, de ce relatia cu un barbat mai tanar nu este vazuta cu ochi buni si care sunt provocarile unui astfel de cuplu.

Specialistul spune ca relatia cu un partener mai tanar ascunde de multe ori alte nevoi decat strict cele sexuale. Nu diferenta de varsta este lucrul cel mai important, ci situarea in etape de viata foarte diferite, cu nevoi, dorinte si planuri diferite. Daca acestea pot fi sustinute si „negociate“ o perioada de timp, pe termen lung vor fi din ce in ce mai greu de implinit.

De ce cauta femeile parteneri cu mai putini ani in buletin

In cazul in care femeia este mai in varsta decat barbatul, ea este in general o femeie implinita profesional, probabil si cu o situatie materiala mai buna decat a barbatului. Ea intra in acest fel de pe pozitia de superioritate in relatie, de multe ori folosindu-l pe partener ca pe o posesiune, uneori in schimbul unor avantaje. Pe de alta parte, relatia cu un barbat mai tanar aduce un fel de identificare inconstienta cu acesta, cu tineretea si lipsa responsabilitatilor. Este o nevoie inconstienta de a retrai, prin celalalt, o varsta sau o etapa care nu au fost traite sau care, dimpotriva, au fost traite foarte frumos si exista un regret ca au trecut.

De multe ori, inclusiv din punct de vedere sexual, femeia intra in relatie de pe pozitia persoanei mai in varsta, cu „experienta“, cu o alta atitudine si abordare a actului sexual, in care doreste sa-l initieze pe tanarul barbat. Poate fi o relatie foarte frumoasa pentru o perioada de timp, dar care este, in cele mai multe din cazuri, sortita esecului. Realitatea, diferentele clare, nevoile foarte diferite vor iesi la suprafata mai devreme sau mai tarziu.

Exista o limita in ceea ce priveste varsta?

„Sigur ca exista relatii in care diferenta de varsta este acceptabila si nu reprezinta un mare impediment“, sustine psihologul. Se considera ca aceasta diferenta de varsta este de maximum cinci ani, aceasta situand persoanele in interiorul aceleiasi etape de viata. Daca diferenta este mai mare, exista posibilitatea ca persoanele sa se situeze in etape de viata diferite, fapt care aduce dificultati in relatie. In unele cazuri, aceste diferente de varsta sunt cautate in mod constient, pentru a satisface nevoi emotionale profunde.

Relatia cu un barbat mai tanar ascunde nevoi de natura emotionala

Persoana in cauza cauta in celalalt parintele pe care nu l-a avut sau, dimpotriva, cu care a avut o relatie foarte buna si doreste sa retraiasca acele momente, un frate sau un surogat de copil. Desi aparent aceste relatii servesc unor reparatii emotionale, in timp ele derapeaza in relatii nesatisfacatoare sau chiar toxice, caci una este relatia cu un egal, un partener, alta este relatia cu un partener-surogat de parinte.

Daca ti se pare interesant articolul despre relatia cu un barbat mai tanar: o experienta cu doua taisuri, citeste si: De ce ne plac barbatii mai in varsta? Explicatii logice!

Foto: Guliver