tinerii se casatoresc mai rar

Tinerii se casatoresc mai rar in ziua de azi. Sigur ai remarcat si tu ca facem parte din generatia anti-casnicie. Si totusi de ce se intampla asta? Am descoperit ce au de spus specialistii pe Pop Sugar.

Daca observi oamenii cu care socializezi sau daca iti observi prietenii, vei observa doua categorii: una mai traditionala – in care oamenii s-au casatorit intre 25 si 30 de ani – si al doua ce difera de patternul clasic, cu oameni intre 28-40 de ani, ce nu sunt casatoriti si nici nu se grabesc sa bifeze acest prag in viata lor.

Da, tinerii se casatoresc mai rar, iar sansele ca si tu sa fii intr-o relatie fara sa fii maritata sunt mari. Si totusi, de ce suntem generatia anti-casnicie?

Sau mai degraba de ce nu ne grabim sa mergem la altar? Ce mai asteptam? De ce tinerii se casatoresc mai rar astazi? Dar ce-ar fi sa raspundem la aceste intrebari tot cu o intrebare: “de fapt, de ce e o graba sa te casatoresti?”

Stii si tu multe femei si multi barbati ce nu au o relatie de cuplu de ani de zile. Suntem obisnuiti sa avem lumea noastra, programul nostru, sa ne gestionam banii si sa obtinem tot ce ne face fericiti in viata. Si, cu siguranta, daca faci parte din aceasta categorie, esti multumita de acest stil de viata si nu simti presiunea aceea apasatoare de a te “hotari la un barbat”.

Tinerii se casatoresc mai rar acum? Pentru ca fac parte dintr-o generatie cu vieti pline, vibrante, cu locuri de munca minunate, cu prieteni fabulosi, cu posibilitatea de a trai si de a obtine de la viata tot ce isi doresc.

Atunci inclinatia este de a nu te aseza la casa ta, daca stii ca asta de fapt nu iti va imbuntatati nicicum viata. Logic, nu?

Mai exista in aceasta generatie tanara si o dorinta de a nu a avea niciun fel de relatie de cuplu. Nu doar ca tinerii se casatoresc mai rar, dar sunt atat de incantati de vietile lor incat nimeni nu poate aduce plus-valoare experientelor lor. Un fel de independenta derivata in auto-suficienta.

Insa, in momentul in care cuantificam relatiile interumane in functie de ce oferim si ce primim dintr-o relatie, uitam de fapt sensul unei conexiuni, a intimitatii dintre doi oameni. Cu siguranta respectul pe care i-l porti celui mai bun prieten nu ar umbri respectul pentru o iubita sau pentru iubit.

Generatia actuala de millenials uita un detaliu important al vietii de cuplu: acela ca indiferent cat esti de puternic de unul singur, intotdeauna e mai bine sa ai pe cineva potrivit alaturi.

Da, oamenii se pot casatori din obligatie, din obisnuinta, din traditie sau conventie sociala. Insa, cu siguranta tinerii noii generatii nu fac asta din motivele amintite mai sus. Ci mai degraba asteapta acea persoana care poate aduce valoare si scop in viata lor. Un suflet-pereche.

Uneori suntem atat de prinse in viata pe care o traim incat valoarea pe care iubitul o aduce in viata noastra nu este palpabila. Nu consta in inelul acela frumos primit de ziua ta. Sau in vacanta minunata de Craciun. Nu este in toate pozele pe care le postezi pe Facebook. Plus valoarea este in spatele usilor inchise, cand doi oameni nu pot trai unul fara celalalt.

Da, tinerii se casatoresc mai rar si da, tinerii din ziua de azi tind sa fie singuri pana cand apare partenerul perfect. Si asta pentru ca mai intai vor sa isi puna viata in ordine, de unii singuri. Vor sa-si permita orice si sa-si cumpere orice. De abia atunci pot accepta ideea ca au nevoie si de un iubit/o iubita in vietilor lor.

Citeste si: Cercetatorii au descoperit varsta ideala pentru casatorie. Te incadrezi?

Foto: Guliver