De ce imbatranim

Daca cercetatorii ar sti cu exactitate de ce imbatranim, poate ca ar putea descoperi un tratament care sa stopeze acest proces. Unii deja spun ca ar exista un medicament care ar prelungi speranta de viata pana la 120 de ani!

Din ce in ce mai mult – poate chiar obsesiv – ne preocupa ideea ca imbatranim prea repede. Oamenii au inventat produse cosmetice care sa amane, pe cat posibil, imbatranirea. Dar nimeni nu stie de ce imbatranim. Cercetatorii au acordat insa o atentie speciala acestui domeniu. Vrem sa stim de ce imbatranim, daca si cum ar putea fi stopat acest proces. Bustle.com a adunat teoriile catorva echipe de cercetatori.

De ce imbatranim. E posibil sa aflam vreodata?

1. Inca incercam sa aflam cauzele imbatranirii

Stiinta stie ca, atunci cand imbatranim, celulele incep sa se distruga, organismul nu mai functioneaza corect, ne apar fire albe de par, oasele sunt mai firave. Exista si alte semne de fragilitate. Dar de ce imbatranim nu stie nimeni cu precizie inca.

Exista mai multe teorii. Unii cercetatori spun ca e vorba despre  un program “prescris” al ADN-ului, ce nu se poate schimba. Altii cred ca celulele incep sa se deterioreze dupa ani de multiplicare sau dau vina pe tot felul de inflamatii care apar in organism. In 2015, o echipa de cercetatori a anuntat ca a descoperit un proces care duce in jos, gradual, ADN-ul, degradand functionarea celulara. Aceiasi cercetatori spuneau ca ar fi posibil ca acest proces sa fie incetinit sau stopat.

2. Imbatranirea creierului

O alta teorie stiintifica vorbeste despre imbatranirea creierului. Teoretic, partea din creier care incepe sa se degradeze prima data este partea cea mai complexa, cu functiile cerebrale cele mai importante.

3. Mananci mai putin, traiesti mai mult

Exista cercetari care au sugerat ca speranta de viata poate creste daca nu consumi foarte multe calorii. Studiile, facute pe tot felul de specii de animale si pe oameni, arata ca ne simtim mai bine si traim mai mult daca mancam doar cat sa supravietuim si sa functionam eficient. Fara sa ajungem la malnutritie, mai putina mancare ne-ar putea ajuta sa traim mai mult! Regenerarea celulara are loc mai usor si mai rapid.

4. Un medicament pentru o viata mai lunga?

Suna bizar, dar unii cercetatori cred ca un medicament care deja a fost creat, ce trateaza diabetul, ar putea creste speranta de viata pana la 120 de ani! Metformina se afla inca in studii clinice, pentru a se vedea daca el chiar are acest efect de incetinire a imbatranirii. Daca ar fi adevarat, ar inseamna ca o persoana de 70 de ani sa aiba corpul uneia de 50.

5. Riscul de Alzheimer poate fi detectat in tinerete

Alzheimer si dementa sunt boli care se declanseaza la batranete, dar se pare ca o degenerare neurologica poate fi prezisa timpuriu. O echipa de neurologi a anuntat recent ca risul ridicat de Alzheimer poate fi descoperit la persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Si, totusi, chiar daca putem afla din tinerete ce riscam, ce putem face ca sa schimbam asta? Cum sa schimbam imbatranirea? Stiinta inca nu ne ofera raspunsuri!

FOTO: Guliver