intrebari nerostite la ginecolog

Majoritatea insa, au reticente in a vorbi deschis cu medicul ginecolog. Dr. Silviu Istoc (www.dristoc.ro), medic specialist Obstetrică-Ginecologie iti spune care sunt cele mai des intalnite intrebari pe care pacientele se rusineaza sa le adreseze.

“Pacientele trebuie sa stie ca se prezinta la un consult la ginecolog cu scopul de a-si imbunatati sanatatea si viata sexuala, de aceea sinceritatea trebuie sa se situeze pe primul loc. Este necesar ca medicul sa stie despre toate detaliile si schimbarile care au avut loc la nivelul zonei intime a pacientei pentru a-i oferi tratamentul corespunzator nevoilor sale”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obstretrica-ginecologie.

“E normal sa sangerez dupa actul sexual?”

Aceasta sangerare poate reprezenta un semnal de alarma, cea mai comuna cauza fiind o infectie. In unele cazuri grave, poate fi vorba chiar de cancer cervical. Ocazional, adolescentele sau femeile gravide observa o sangerare usoara dupa contactul sexual, insa in cazul lor este ceva firesc din cauza modificarii cervixului.

“Pot intretine relatii sexuale in timpul sarcinii?”

“Sunt de parere ca atata timp cat sarcina nu prezinta complicatii, actul sexual este permis de-a lungul acestei perioade. In primele doua trimestre de sarcina pacienta se va simti confortabil in pozitiile alese, insa in cel de-al treilea trimestru aceasta trebuie sa fie mai precauta, astfel incat sa nu creeze probleme”, explica Dr. Silviu Istoc.

“Care este ritualul corect de igiena pentru zona intima?”

Nu este recomandat sa se utilizeze bureti de baie pentru zona intima deoarece pot fi plini de microbi daunatori. Este indicat sa se foloseasca un sapun special pentru zona intima, fara parfum si fara parabeni. Cel cu PH-ul 7 (neutru este ideal).

“Secretia mea vaginala este normala?”

Cand vine vorba de limitele normale ale cantitatii de secretie vaginala, fiecare femeie este diferita. Important este ca acestea sa stie ce este normal pentru fiecare in parte. Asadar, daca observa vreo schimbare brusca a culorii, a mirosului sau a consistentei trebuie sa mearga la ginecolog.

Citeste si “5 intrebari frecvente pe care le aude un ginecolog”!

Foto: iStockphoto