Ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului

Operatia de micsorare a stomacului sau gastrectomia longitudinala, asa cum este denumita procedura in termeni medicali, reprezinta o interventie chirurgicala care lupta impotriva grasimii in exces. Daca te-ai tot gandit in ultima perioada sa apelezi si tu la aceasta metoda, este normal sa te intrebi ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului si in ce conditii o poti face.

In primul rand, ia in considerare ca acest procedeu este recomandat doar persoanelor care sufera de obezitate severa. Se apeleaza la acesta doar daca dietele de slabit si sportul nu au dat rezultate, ori daca apar probleme de sanatate serioase din cauza grasimii. Iar in al doilea rand, trebuie sa stii ca operatia de micsorare a stomacului presupune izolarea completa a unei portiuni fata de restul organului. Nu e o procedura la care sa apelezi pur si simplu pentru ca vrei sa slabesti fara niciun efort. E o operatie chirurgicala si trebuie tratata in consecinta!

Ce trebuie sa stii despre operatia de micsorare a stomacului?

In timpul acestei interventii chirurgicale este eliminata o parte mare din stomac, aproximativ 75%. Procedura se realizeaza pe cale laparoscopica, prin indepartarea portiunii dorsale. Principalul scop al operatiei de micsorare a stomacului este ca pacientul sa manance cat mai putin. Daca in mod normal un stomac detine pana la 1000-1500 ml, dupa interventie va mai putea sa stocheze aproximativ 80 ml-100 ml.

Intr-adevar, rezultatele procedurii sunt spectaculoase. Dimensiunea redusa a stomacului va impiedica pacientul sa consume mancare in cantati mari, astfel ca va reusi sa slabeasca mai repede decat inainte. In plus, in timpul acestei proceduri sunt eliminati si centrii foamei, care sunt localizati in stomac. Prin urmare, senzatia de foame este redusa ori dispare complet, iar cea de satietate se va instala mai repede. Cei care opteaza pentru acest tip de operatie se pot astepta sa li se schimbe chiar si preferintele in materie de alimente. Se poate ca ceea ce le placea inainte sa nu ii mai atraga si invers.

Desi specialistii isi asigura pacientii ca nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intenstin dupa interventie, totusi este imposibil sa nu te intrebi ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului. Sa lasam deoparte miturile care s-au format in jurul procedurii si sa ne informam de la specialistii de la Mayo Clinic in ceea ce priveste efectele nefaste postoperatorii.

Ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului?

La fel ca alte interventii chirurgicale, si operatia de micsorare a stomacului prezinta riscuri ce pot fi simtite atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Asadar, iata ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului:

Riscurile asociate cu procedura chirurgicala pot include:

– Sangerari excesive
– Infectie
– Reactii adverse la anestezie
– Cheaguri de sange
– Dificultati respiratorii
– Scurgeri in sistemul gastrointestinal
– Moartea (in cazuri rare).

Ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului pe termen lung, vei afla in continuare:

– Senzatie de voma
– Malnutritie
– Ulcer
– Stomac perforat
– Hipoglicemie (nivel scazut al concentratiei de zahar in sange)
– Hernie
– Calculi biliari
– Ocluzie intestinala
– Sindromul dumping (des intalnit dupa o interventie chirurgicala gastrica). Cuprinde un grup de simptome ca: diaree, ameteala si senzatie de voma.

Cum te simti imediat dupa operatia de micsorare a stomacului?

In primele doua zile dupa operatie, nu vei avea voie sa mananci pentru ca stomacul are nevoie de timp pentru a se vindeca. Dupa aceea ti se va recomanda o dieta specifica care va dura aproximativ 12 saptamani, in functie de caz. Cura incepe cu lichide, apoi treptat se trece la alimente solide. Vor exista multe restrictii in ceea ce priveste tipul si cantitatea de alimente. De asemenea, in perioada imediat urmatoare de la interventie, pentru a monitoriza eventualele riscuri ce le implica operatia de micsorare a stomacului, se vor face mai multe tipuri de analize.

In primele 3-6 luni de la procedura pot sa apara simptome ca urmatoarele: dureri, oboseala, senzatie de frig, piele uscata, par subtire si fragil, schimbari bruste de stare.

Inainte de a lua aceasta decizie, este extrem de important sa te informezi si sa stii ce riscuri implica operatia de micsorare a stomacului. Trebuie sa dai dovada de multa rabdare pentru a obtine corpul mult visat si sa nu ignori niciunul dintre sfaturile medicilor curanti!

Foto: Guliver