Ce sa faci ca sa traiesti mult – sa nu fi nici prea slaba, nici prea grasa!

Cine nu vrea sa traiasca mult si bine? Daca dai o cautare pe internet ti se deschid o multime de pagini cu sfaturi despre ce sa faci ca sa traiesti mult, deci ai de unde alege. Unele se leaga de alimentatie, altele de sport. Exista voci care militeaza pentru hrana creierului si a sufletului, pentru o viata lunga. Cercetatorii au studiat cam tot ce se putea si au ajuns la o concluzie: o persoana are sanse mari sa fie longeviva, daca este nici prea solida, nici prea firava.

Ultimele cercetari legate de ce sa faci ca sa traiesti mult au scos la iveala teorii de-a dreptul surprinzatoare. Potrivit celor de la health.com, persoanele care au un indice al masei corporale (IMC) peste 25 au cel mai mic risc sa dispara la tinerete. Se pare ca nu este chiar asa de rau sa fii putin plinuta! Cei care intra in categoria oamenilor cu exces ponderal au sanse mari sa ajunga centenari.

Cercetatorii danezi, care au publicat rezultatele studiului lor in JAMA Internal Medicine, au analizat date din diferite perioade – din 1976 pana 1978, din 1991 pana in 1994 si din 2003 pana in 2013 – si au studiat legatura dintre IMC si numarul de decese inregistrate la un numar de peste 120.000 de persoane.

Ce sa faci ca sa traiesti mult – sa nu fi prea slaba!

Oamenii de stiinta au impartit voluntarii implicati in studiu in trei grupuri, in functie de IMC. In primul s-au aflat cei cu un indice al masei corporale de 23,7, in al doilea, cei cu IMC 24,6, iar in al treilea, persoanele cu IMC 27.

Dupa ce au facut studii si analize, cercetatorii au descoperit ca cei cu exces ponderal, adica oamenii cu IMC 27 prezinta un risc mai mic de a muri din orice cauza.

„Comparativ cu anul 1970, persoanele supraponderale de astazi au sanse mai mari sa traiasca mai mult decat cei cu greutate in limite normala“, sustine Børge G. Nordestgaard, coordonatorul echipei de experti cu care a studiat problema longevitatii.

Din pacate, recunoaste si omul de stiinta, explicatia ramane inca necunoscuta si urmeaza sa se faca noi cercetari pentru a se stabili de ce persoanele mai plinute au sanse sa traiasca mai mult decat cele care au grija mereu sa slabeasca.

Cu toate acestea, medicul Nordestgaard atrage atentia ca rezultatele studiului nu ar trebui sa ne indrepte pe toti spre bucatarie. Nu inseamna ca daca ne ingrasam, traim mai mult.

E posibil ca aceste concluzii stiintifice sa vina in ajutorul supraponderalilor, ca o alinare ca nu pot duce dietele la bun sfarsit. Cu alte cuvinte, studiul si rezultatele lui par sa spuna: „poate nu te simti bine in pielea ta, dar am o veste buna pentru tine, o sa traiesti mai mult!“.

De la francezi, iata 3 secrete pentru o viata lunga si fericita!

Foto: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!