de ce sa reciclam

Daca ne uitam in DEX, pentru verbul “a recicla” gasim o definitie succinta: “a prelucra anumite deseuri in vederea refolosirii lor”. Procesul acesta inseamna, de fapt, mult mai mult de atat si, la intrebarea De ce sa reciclam? exista raspunsuri care echivaleaza cu dramaticul, dar realul “pentru ca altfel nu o sa mai avem unde sa traim!”

Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Romania se afla in coada clasamentului in ceea ce priveste recuperarea deseurilor din ambalaje si a celor electrocasnice, sustin rapoartele Agentiei Europene de Mediu. Nici dupa aderare cifrele nu arata mai bine! Datele Eurostat arata ca in anul 2012 nivelul de colectare selectiva era de doar 3%. In Germania procentul era de 65%!

In pofida programelor de informare publica si a legislatiei in vigoare privind reciclarea – in anul 2011 a fost data chiar o lege (reactualizata in 2014) prin care firmele de salubritate au fost obligate sa puna la dispozitia populatiei saci speciali, colorati diferit, pentru reciclare selectiva – Romania continua sa nu performeze la nivel de recuperare a deseurilor din gunoi!

De ce sunt importante aceste date? Pentru ca ele arata, concis, cat de mult ne pasa de mediul inconjurator! Primim atat de multe de la natura si ne ingrijim atat de putin de ceea ce dam inapoi.

De ce sa reciclam? Pentru ca extragem si utilizam mai multe resurse decat poate produce planeta intr-o perioada data!

De ce sa reciclam? Pentru ca in raportul “Bunastarea si mediul – Semnale de mediu Agentia Europeana de Mediu 2014” scrie negru pe alb ca timpul curge in defavoarea noastra! “Trebuie sa regandim sistemele noastre de productie si consum pentru ca acestea sa ne permita sa producem aceeasi cantitate de produse cu mai putine resurse, sa reutilizam, sa recuperam si sa reciclam mai mult, precum si sa reducem cantitatea de deseuri pe care le generam!”, se mentioneaza in raport.

Fiecare gest conteaza! Fiecare ambalaj pe care nu il arunci pe jos, fiecare PET pe care il duci la punctele de colectare selectiva, fiecare produs electrocasnic pe care nu il abandonezi la ghena, ci il plasezi la punctele de reciclare.

Romania are obligatia de a coleta si recicla anual 80.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electrocasnice (DEED). Responsabilele principale pentru implementarea acestor rigori sunt autoritatile centrale si locale. Dar asta nu exclude responsabilitatea fiecarui om. Toti putem recicla! De ce sa reciclam? Pentru ca asa putem reduce considerabil deseurile care degradeaza planeta!

undereciclam

De altfel, este si foarte simplu sa reciclam! Acceseaza site-ul www.undereciclam.ro. Vei gasi acolo Harta Romaniei, o aplicatie de mobil creata de asociatia Environ, care integreaza toate punctele de colectare pentru electrocasnice vechi si baterii uzate! Iti descarci aplicatia, te localizeaza si apoi iti indica exact unde e cel mai apropiat loc unde poti duce deseurile pentru a fi reciclate ulterior.

Reciclarea deseurilor de echipamente electrice su electrocasnice duce la economisirea resurselor naturale si a materiilor prime! Avand in vedere ca acestea sunt limitate, iar consumul lor creste de la an la an, trebuie de compensam. Trebuie sa incepem acum. Trebuie sa reciclam!