Metoda calendarului te poate ajuta sa eviti o sarcina, dar la fel de bine te poate incurca.

Stiai ca 92% dintre romance au auzit cate ceva despre metoda calendarului si aproape jumatate, la un moment dat, cand au facut dragoste, s-au bazat pe calculele ei? Mai mult, aproape una (8%) din zece femei se bazeaza pe aceasta metoda cand vrea sa evite o sarcina nedorita. Judecand dupa explicatiile medicilor, cele care o folosesc frecvent au mare noroc ca nu au ramas gravide.

De ce este metoda calendarului o metoda contraceptiva riscanta, desi este utilizata si transmisa din generatie in generatie, spune doctorul Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul.

Cele mai multe femei isi planifica aparitia unei sarcini, dar lucrurile se schimba radical cand vine vorba s-o evite. Cu atat mai mult, statisticile arata ca, in medie, romancele au 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. Si ca metodele naturale de contraceptie sunt preferate adesea, chiar daca sunt constiente ca se expun unui risc destul de mare de a ramane insarcinate.

Pe langa metoda retragerii, denumita si „coitus interruptus“, care presupune retragerea penisului din vagin inainte ca barbatul sa ejaculeze, metoda calendarului este in topul preferintelor multor femei din Romania. Mai exact, una din patru tine evidenta ovulatiei si a menstruatiei si profita din plin de zilele cu sanse mici de a ramane gravide.

Metoda calendarului presupune urmatoarele calcule

Daca un ciclu este regulat, adica are 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a de la prima zi de menstruatie, iar fecundarea ovulului de spermatozoid are loc cu aproximativ 4-5 zile inainte si dupa ziua ovulatiei. Aceasta este perioada fertila a lunii si trebuie evitata. Sau in aceste zile este obligatorie folosirea unei metode contraceptive sigure.

Am auzit un calcul si mai usor printre mamicile de pe un forum si m-am speriat. Este vorba despre metoda „10 10 10“, adica zece zile incepand cu prima zi a menstruatiei nu este nevoie sa te protejezi, urmatoarele zece zile te „feresti“ si apoi ai unda verde la sex neprotejat inca zece zile minunate. Tanara respectiva era aprobata de alte cateva persoane, incantate ca au aflat secretul. Probabil ca si ele se afla printre cele 8% din femeile care se bazeaza pe metoda calendarului la fiecare contact sexual.

La ce riscuri te expui

Medicul crede ca aceasta metoda este una riscanta si destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. De ce? Pentru ca este greu pentru o femeie sa anticipeze cu precizie, luna de luna, perioada fertila, mai ales daca ciclul sau menstrual este unul neregulat.

„Chiar si in cazul unui ciclu menstrual regulat se poate intampla, la un moment dat, sa existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la aparitia unei sarcini nedorite, daca are loc un contact sexual neprotejat in acest interval“, explica ginecologul Mirela Popa.

Asa ca, daca nu intentionezi sa ramai gravida in urmatoarea perioada, evita metoda calendarului, pentru ca „nu este nici pe departe cea mai sigura cale“, spune in concluzie medicul.

Uite 15 motive pentru care e mai bine sa nu faci copii!

Foto: Guliver