Metode alternative de contraceptie daca nu vrei sa iei anticonceptionale

Ai o viata sexuala activa, insa vrei sa renunti la anticonceptionale si sa apelezi la metode alternative de contraceptie? Poti sa te bucuri in continuare de sex fara sa iti faci griji in privinta unei sarcini nedorite, scrie mindbodygreen.com. 

Indiferent care sunt motivele pentru care vrei sa renunti la anticonceptionale, este important sa stii care sunt acele metode alternative de contraceptie.

Metode alternative de contraceptie daca nu vrei sa iei anticonceptionale

1. Prezervativul

Sa faci sex protejat este foarte important atat pentru sanatate, cat si pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Prezervativul este cea mai cunoscuta metoda de contraceptie, se gaseste la preturi accesibile si este usor de utilizat. Chiar daca placerea nu este la fel de intensa, prezevativul te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, asa ca este important sa apelezi la aceasta metoda daca esti la inceputul relatiei sau daca obisnuiesti sa faci sex ocazional. Prezervativul are o rata de eficienta de 98%, ceea ce inseamna ca este destul de greu sa te trezesti cu o sarcina nedorita.

2. Metoda calendarului

Metoda calendarului nu poate fi folosita 100% eficient, insa poate fi o alternativa la anticonceptionale. Daca vrei sa apelezi la aceasta metoda, este important sa iti analizezi ciclul menstrual cel putin sase luni, astfel incat sa observi si cele mai mici modificari ale acestuia. Ciclul menstrual incepe in prima zi a menstruatiei si se finalizeaza in ziua dinaintea urmatoarei menstruatii, iar acesta poate varia intre 25 si 35 de zile. Pentru a afla perioada de ovulatie se recomanda sa se scada numarul 18 din ciclul cel mai scurt si astfel se va afla ziua in care incepe perioada de ovulatie. Din ciclul cel mai lung se scade numarul 11 pentru a afla ziua in care se termina perioada fertila. Aceasta metoda nu este foarte eficienta, asa ca este recomandat sa o corelezi cu alte metode de contraceptie.

3. Metoda retragerii

Metoda retragerii este una dintre cele mai vechi forme de contraceptie si presupune retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii. De multe ori, aceasta metoda nu este eficienta, iar multe femei se trezesc cu o sarcina nedorita. Potrivit studiilor, exista o sansa ca 26% dintre cazurile in care este folosita aceasta metoda sa duca la o sarcina nedorita. Metoda retragerii este o metoda de contraceptie traditionala, asa ca nu este recomandata in cazul in care nu iti doresti sa te trezesti cu o sarcina nedorita.

4. Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale ajuta la determinarea fertilitatii in functie de fluctuatiile tenperaturii bazale, iar aceasta se masoara cu ajutorul unui termometru special. In perioada de maxima fertilitate temperatura corpului creste cu 0.2 – 0.5 grade Celsius si va ramane ridicata pe toata perioada de producere a progesteronilor, fata de temperatura din perioada preovulatorie, cand temperatura maxima este de 36.6 grade Celsius. Masurarea zilnica a temperaturii bazale ajuta la determinarea inceputului perioadei de ovulatie, iar contactele sexuale sunt permise la patru zile de la cresterea temperaturii bazale si pana la urmatoarea menstruatie.

Daca ti-a placut articolul cu metode alternative de contraceptie daca nu vrei sa iei anticonceptionale, iata si un articol cu cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta!

Foto: Guliver