Alcoolul te face sa mananci mai mult.

Alcoolul te face sa mananci mai mult, chiar si cu 30%. Mirosul este cel vinovat pentru faptul ca, dupa ce bei, nu te poti opri din mancat.

Te-ai intrebat vreodata de ce cand iesi la pizza nu reusesti sa te mai opresti din mancat? Nu ti se intampla numai tie. Exista studii care demonstreaza aparitia asa numitului “efect aperitiv”, scrie Prevention.com. Adica tendinta de a manca mai mult dupa ce consumi alcool. De ce se intampla asa? Multa vreme a fost un mister. Dar un studiu recent arata ca zona din creier responsabila cu pofta de mancare este mai ispitita dupa ce bei un pahar.

Cauza pentru care alcoolul te face sa mananci mai mult

Cercetatorii au recrutat 35 de femei carora li s-au facut perfuzii cu o substanta ce avea o concentratie de alcool similara cu cea de la doua pahare de bautura. Apoi, acestora li s-a cerut sa miroasa mancaruri cu arome diferite, in timp ce creierul lor era scanat. Ulterior, li s-a oferit mancare si cercetatorii au notat cat de mult a mancat fiecare. Fiecare femeie care a participat la studiu a repetat experimentul dupa ce li s-a perfuzat solutie salina.

Alcoolul le-a determinat pe femei sa manance cu 30% mai mult, comparativ cu modul in care s-au hranit dupa perfuzia cu solutie salina. Dar scanarea creierului a aratat ceva interesant. Putin alcool le-a facut pe femei mai sensibile la mirosul mancarii. Si, probabil, acest lucru le-a determinat sa manance mai mult. Alcoolul a crescut activitatea cerebrala din hipotalamus, acea structura a creierului cu un rol important in metabolism si apetit.

Alcoolul, mai bun dupa ce termini de mancat

Hipotalamusul este alcatuit din mai multe grupuri de celule cerebrale. Unele cresc cantitatea de mancare pe care o consumam, in timp ce altele scad apetitul si, deci ne fac sa mancam mai putin. Prin urmare, hipotalamusul ar putea juca un rol important in modul in care alcoolul te ispiteste sa mananci mai mult.

Stii deja ca alcoolul nu este indicat in curele de slabire, pentru ca ingrasa. Acum ai un motiv in plus sa te limitezi la un singur pahar cand mai iesi in oras. Daca depasesti aceasta cantitate, mancarea o sa ti se para mult mai apetisanta.

Si inca ceva: s-ar putea sa fie mai bine sa bei cocktailul dupa ce termini de mancat si ti se ia farfuria din fata. Sau incearca niste cocktailuri fara alcool. Sunt la fel de savurase.

Acum ca stii de ce alcoolul te face sa mananci mai mult, afla si Cum iti afecteaza consumul de alcool somnul.