Ce gresesti cand gatesti oua.

Crezi ca nu poti gresi nimic cand gatesti oua? Gandeste-te numai de cate ori ai lipit ouale ochiuri si le-ai spart! In cazul acesta, tigaia e de vina. Dar poti gresi si cand faci oua fierte, posate sau jumari!

Oul – un ingredient atat de simplu si, aparent, banal, dar fara de care meniul tau ar fi mult mai restrans. Daca alegi sa gatesti doar oua, poti face mancaruri simple, dar delicioase. Din pacate insa, nu intotdeauna e usor cand gatesti oua. Oprah.com a stat de vorba cu Michael Ruhlman, care a scris o intreaga carte despre cel mai versatil ingredient din intreaga lume: oul. Si despre cele mai frecvente greseli pe care le poti face gand gatesti oua, dar si cum iti poti indrepta greselile.

Ce gresesti cand gatesti oua si cum poti schimba asta

1 Fierbi ouale si le mananci calde

Cea mai la indeamna metoda de a gati oua este sa le fierbi tari. Pentru asta, Michael Ruhlman spune ca cel mai bine e sa pui ouale reci intr-un vas cu apa, cat sa fie acoperite cu 2.5 centimetri de apa. Apoi sa le fierbi la foc puternic si, cand apa incepe sa clocoteasca, sa acoperi vasul, apoi sa il iei de pe foc si sa astepti 15 minute inainte de a scoate ouale din apa.

Ceea ce faci acum gresit este ca scoti ouale din apa si le decojesti imediat. Cel mai bine e sa le pui, mai intai, 10 minute in apa rece.

2 Faci oua ochiuri in tigaie din otel inoxidabil

Tigaia inoxidabila e buna pentru a gati in ea legume si carne, dar, daca incerci sa prajesti oua in ea, cel mai probabil o sa ajungi sa le faci jumari, chiar daca folosesti ulei sau unt. Cand gatesti oua ochiuri, foloseste o tigaie care nu lipeste si care iti va permite sa faci niste oua perfecte! Ca sa faci ouale ochiuri mai gustoase, pune o lingura de unt la doua oua.

3 Cum sa faci oua posate. Greseala: Pui otet

Cand vrei sa faci oua posate pui, de obicei, otet in apa pentru posat, ca sa nu se imprastie albusul? Da, pentru ca multa lume te-a sfatuit sa faci asa. Dar Michael Ruhlman spune ca, daca faci asta, tot ce obtii este nevoia de a clati oul acru inainte de a-l manca. Cel mai bine este sa pui oul crud mai intai intr-o lingura gaurita si de-abia apoi in apa care fierbe la foc mic. Apoi, scoate-l usor din apa si pune-l pe un prosop de hartie sa se scurga, inainte de a-l manca.

4 Faci jumari de oua in 30 de secunde

Cand gatesti oua ca sa faci jumari si vrei sa iti iasa moi, nu uscate, fa ca Ruhlman: da focul mic. Cel mai important lucru e sa pui tigaia pe foc mic, pentru ca, daca dai focul mare, ouale se vor gati prea repede, fara sa ai timp sa reactionezi, si le vei arde sau le vei usca prea mult. In plus, trebuie sa bati ouale bine inainte! Dupa ce le pui in tigaie, amesteca usor si des, in primele 30 de secunde de gatit. Treptat, se vor coagula. Continua sa amesteci pana cand doua treimi din cantitate s-a intarit, iar o tremie e inca moale. Pune ouale jumari pe o farfurie, pentru ca vor continua sa se gateasca inclusiv dupa ce le scoti din tigaie.

FOTO: Guliver

Acum ca stii cum sa le gatesti corect, afla si cum sa tii Dieta cu oua.