Pe perioada copilariei mele, salata de vara era de doua feluri: fie cea de varza cu putin otet, fie cea cu frunze de salata, rosii, castraveti, ceapa, masline, otet si ulei. Desi imi plac inca amandoua, intre timp am descoperit ca exista foarte multe tipuri de salata: una mai apetisanta decat alta. Iar printre favoritele mele sunt acum salatele in care adaugi si cateva bucatele de fructe.

Adaugarea de fructe de sezon in salate este o modalitate foarte buna prin care incluzi mai multe fructe in dieta ta. Asa ca daca nu ai incercat pana acum aceste combinatii uimitoare, va indemn sa lasati pe raft dressingurile de salata din comert si sa incercati ceva nou.

Orice salata de vara incepe cu o baza de verdeata

Indiferent de sezon, ar trebui sa ai usor acces la un fel de salata verde, dar in supermarketuri gasesti si tot felul de variante mai putin comune: baby spinich, untisor, macris, andive, valeriana, rucola.

Alegeti fructele pentru salata de vara

Fructul pe care-l alegeti va dicta si aroma salatei, iar optiunile pe care le ai la dispozitie variaza in functie de anotimp:

Primavara: caise, capsuni, mango, portocale, ananas

Vara: pere, fructe de padure, pepene galben, cirese, smochine, struguri, nectarine, piersici, prune

Toamna: mere, afine, struguri, rodii

Iarna: clementine, grepfruit, portocale, mandarine, kiwi, papaya

Pe tot parcursul anului: fructe uscate, avocado

Daca nu te infricoseaza sa amesteci alimentele dulci cu cele sarate, atunci adauga pentru inceput doar cateva bucatele de fructe. Apoi gusta si mai pune pe parcurs pentru a gasi echilibrul perfect de arome.

Adaugati proteine

Daca salata de vara pe care o pregatesti va fi un simplu aperitiv atunci poti sa sari peste acest pas, dar daca salata constituie felul principal atunci e important sa adaugi si niste proteine. Tofu si fasolea neagra sau alba sunt optiunile gustoase si hranitoare pentru vegetarieni. Poti lua in considerare un profil alimentar etnic care sa te ajute sa-ti coordonezi alegerea fructelor si a proteinelor. De exemplu, fasolea neagra va merge bine cu mango si un dressing stil Caraibe.

Adauga si cateva bucatele de branza

Spre deosebire de clasica salata Caesar care abunda in parmezan, salata de vara cu fructe nu are nevoie de foarte multa branza. Doar cateva cubulete de branza vor face un contrast placut cu fructele suculente si frunzele crocante.

Citeste si: „Salata de fructe altfel: pepene rosu si… branza feta”!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto