Una dintre cauze, lipsa varietatii culinare.

Uneori sunt suficiente cateva ore, alteori simptomele pot aparea dupa cateva zile, un lucru este cert, dupa ce ai mancat alimentul cu pricina, intoleranta determina in organism o reactie imunitara intarziata. Cum isi face simtita prezenta? Cele mai intalnite efecte secundare sunt eruptiile cutanate, simptomele colonului iritabil, rani ale mucoasei bucale, inflamatii ale tractului digestiv, colici sau oboseala. Insa, pe langa toate acestea, pe termen lung, intolerantele alimentare pot influenta procesul de asimilare a substantelor nutritive, digestia si, implicit, controlul greutatii. Mai mult, incetinirea severa a metabolismului afecteaza functionarea enzimelor digestive, iar organismul nu mai descompune grasimile corespunzator.

Dintre alimentele responsabile, cele mai intalnite sunt ouale, nucile, graul, lactatele, zaharul si porumbul, alaturi de toate derivatele lor. Multe persoane dezvolta intoleranta la aceste alimente, din simplul motiv ca sunt foarte raspandite si consumate in cantitati mult prea mari (alimentele procesate le contin cu precadere).

Cum poti preveni dezechilibrele cauzate de intoleranta:

Iesi din rutina culinara si alterneaza alimentele. Mai exact, daca maine consumi un anumit preparat, da-i organismului un ragaz sa trei sau patru zile pana la urmatoarea masa care l-ar include in meniu.Viziteaza medicul de specialitate si fa-ti testul pentru intoleranta alimentara sau alergii. In acest fel vei afla care sunt alimentele ce te pot ingrasa sau care iti pot da o stare permanenta de oboseala.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver