Motive pentru care sa le alegi

Ca orice alta industrie, si cea alimentara este preocupata de venituri si, de ce sa nu recunoastem, profitul este de multe ori prioritizat in defavoarea sanatatii. Conservantii, colorantii, aditivii de toate felurile – toate sunt menite sa prelungeasca valabilitatea produselor si sa atraga prin aspect, in pofida controversatelor reactii din organism. Avem insa posibilitatea de a alege ceea ce mancam – sursele organice sunt o alternativa sigura. Mai ales in perioada Sarbatorilor, cand meniul este oricum mai greu decat de obicei. Iata cateva dintre motivele pentru care este bine sa le incluzi cat mai des in alimentatie:

1. Nu contin chimicale

Putem spune ca problemele vizeaza in principal sistemul de detoxifiere a organismului. Ficatul, rinichii, plamanii, colonul si pielea, toate sunt suprasolicitate in prezenta substantelor chimice toxice si, in timp, le determina functionarea defectuoasa. Pesticidele, erbicidele, fungicidele, rodenticidele si substantele chimice de fertilizare – toate sunt absorbite intr-o anumita masura si de vegetalele pentru care sunt folosite. Iar atunci cand organismul nu poate procesa asa cum trebuie toxinele, le depoziteaza in tesuturile grase pentru a le scoate din circulatie. Si, da, in cazul in care are nevoie, organismul va produce mai multa grasime pentru a suplini necesitatile.

2. Au o valoare nutritiva mai mare

Sunt o multime de probe stiintifice care sustin aceasta afirmatie. Vegetalele crescute  pe un sol fertil, nemodificat chimic si exploatat conform legilor naturii, sunt o sursa generoasa de nutrienti.

3. Nu sunt modificate genetic

Stiintific vorbind, capacitatea de a modifica la nivel genetic plantele pentru a creste mai rapid, mai gustoase si mai rezistente – poate fi considerata o descoperire uluitoare. Este – fara doar si poate – dar nu inseamna ca este si benefica pentru organism. Consumand alimente modificate genetic, nu facem decat sa introducem in corpul nostru tipuri de ADN pe care nu le-am intalnit niciodata pe parcursul evolutiei umane. Pe de alta parte, si multi oameni de stiinta se opun cu vehementa alimentelor modificate genetic pentru ca numeroase studii le pun intr-o lumina controversata, plina de incertitudini.

4. Nu sunt iradiate

Este un lucru deja cunoscut – radiatiile produse de catre dispozitivele cu raze x pot fi periculoase. Este evident daca analizam doar cum sunt echipati tehnicienii care lucreaza cu acestea si cum sunt izolate camerele folosite. Scopul iradierii este indepartarea elementelor patogene, insa ironia face ca o parte dintre acestea sa nu fie indepartate, iar majoritatea calitatilor nutritive sa fie afectate ireversibil. Inca un motiv pentru care ai face bine sa optezi pentru alimentele organice.

Text: Daniela Mihalcea. Foto: Gulliver.