Ciocolata si menta sunt combinatia castigatoare

Deserturile raw sunt printre cele mai apreciate preparate ale consumatorilor de hrana vie, dar nu numai. Sunt absolut delicioase, foarte aratoase, si nu in ultimul rand, sanatoase. Astazi iti impartasim secretele celui mai bun tort raw pe care il poti pregati pentru Sarbatori. 

Am descoperit deserturile raw in urma cu numai o luna cand am fost invitata la o demonstratie de gatit a Liviei Pop. Atunci, Ligia, una dintre cele mai cunoscute sustinatoare romance ale dietei raw, a pregatit pentru invitatii ei un desert care arata absolut fabulos: o prajitura cu migdale, ciocolata si bobite de rodie. Pe langa faptul ca a durat cam 10-15 minute intregul proces al prepararii, prajitura avea un gust nemaipomenit. Nici macar n-as fi zis ca mananc un desert obtinut din ingrediente care n-au trecut printr-un proces termic.

Cel mai bun tort raw se obtine din ingrediente naturale, fara zahar si aditivi

De atunci, am decis sa vad care-i treaba cu deserturile raw. Trebuie sa recunosc ca am fost influentata si de faptul ca deserturile raw sunt obtinute din ingrediente 100% naturale, drept urmare, sunt o alternativa net superioara la deserturile obisnuite, ce abunda de zahar, coloranti si aditivi alimentari.

In cazul deserturilor raw, lucrurile sunt destul de simple. Ingredientele de baza pentru blaturi sunt semintele si nucile de tot felul (migdale, pecan, caju, fistic etc), untul de cacao si pudra de cacao, folosite pentru a obtine diferite creme si laptele de migdale sau uleiul din nuca de cocos. Nu exista zahar adaugat (raw-foodisti nici nu consuma zahar deoarece este procesat si principiile regimului il exclud total) si nici aditivi periculosi (pe care ii intalnesti din belsug in deserturile din comert).

Pentru ca mai sunt cateva zile pana la Craciun, m-am gandit ca este o idee buna sa va impartasesc una dintre retetele mele preferate de prajituri raw: tortul de ciocolata si umplutura cu crema de menta. Este un desert special ce va va face sarbatorile mult mai speciale! Eu am descoperit reteta pe sweetlyraw.com, de unde te poti inspira si tu!

Tort raw cu ciocolata si crema de menta

Ingrediente necesare pentru blat:

– 3 cesti de migdale

– 2 cesti de curmale fara samburi

– 2/3 ceasca de nuci pecan

– 2/3 ceasca de stafide

– 1/2 ceasca de pudra de cacao

– 1 lingurita de vanilie

– sare si putina apa

Cum se prepara:

Amesteca migdalele intr-un blender si pune-le intr-un bol. Pune in blender si curmalele si stafidele si amesteca bine-bine pana obtii o pasta moale. Aici adauga migdalele, pudra de cacao, nucile pecan, vanilia, un praf de sare si amesteca din nou pentru a obtine un blat. Testeaza blatul facand o mica biluta din compozitie. Daca este prea sfaramicios, adauga doua-trei lingurite de apa si amesteca din nou. Pune jumatate din blat intr-o forma pentru tort.

Ingrediente pentru crema:

– 1 lingurita de alge irish moss gel (le gasesti in magazinele specializate)

– 1 ceasca de caju

– 1/3 ceasca de apa

– 1/3 ceasca de frunze de menta

– 1/3 ceasca de sirop de artar

– 3 picaturi de ulei esential de menta

– 1/2 lingurita de vanilie pura

– 1/4 ceasca de ulei de cocos

Cum se prepara:

Pune toate ingredientele in afara de uleiul de cocos intr-un blender si amesteca la o viteza mare ca sa obtii o crema cat mai fina. La sfarsit adauga uleiul de cocos si omogenizeaza. Pune crema peste blatul din nuci si lasa tortul la frigider pentru cateva ore. Dupa ce s-a racit bine, adauga deasupra si restul de blat, niveleaza-l frumos si pune-l din nou la frigider.

Ingrediente pentru glazura de ciocolata:

– 2/3 ceasca de cacao pudra

– 1/2 ceasca de sirop de artar

– 1/3 ulei de cocos topit

Cum se prepara:

Amesteca cele trei ingrediente intr-un blender. Daca glazura se intareste prea tare, poti pune bolul in care se afla in putina apa calda. Scoate tortul de la frigider si acopera-l cu galzura de ciocolata, decoreaza-l multe fructe (poti folosi orice fructe iti plac de la capsuni si pana la zmerura si afine) si pune-l din nou la frigider pana il servesti!

Desi acest desert poate parea greu de obtinut, chiar nu este! Intr-adevar iti ia mai mult timp pentru ca trebuie tinut vreme buna la frigider ca sa se intareasca, insa iti garantez ca merita tot efortul!

Gateste cel mai bun tort raw si incearca si cateva bauturi speciale din meniul raw foodistilor!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver