Vegetarianismul impune reguli speciale

Studiile au demonstrat ca laptele nu este un furnizor-minune de calciu pentru organism, iar persoanele care il consuma regulat nu sunt un etalon al sanatatii oaselor. Daca optezi pentru lacto-vegetarianism, este bine sa mentii consumul de lactate in limite moderate. Acestea pot determina scaderea aportului de antioxidanti si fibre in dieta zilnica. Asa ca nu mai asculta zvonurile si ia in considerare si alternativele. Numeroase plante sunt o sursa naturala de calciu, dar poti gasi si variante fortifiate.

Dintre cele mai intalnite, poti incerca fara ezitare laptele de soia caruia ii este specificat adaosul de calciu, sucul de portocale fortificat (vitamina C din compozitia acestuia contribuie si ea la rezistenta oaselor) sau multe vegetale cu frunze verzi (salata, varza, guliile) surse importante de vitamina K si potasiu, nutrienti necesari sanatatii oaselor. Comparativ cu lactatele, acestea nu sunt doar o sursa modesta de calciu, ci reprezinta si un aport suplimentar de substante nutritive. Oricare ar fi sursa ta de calciu, ai grija sa consumi cat este nevoie. Pentru un adult, cantitatea recomandata este de 1000 miligrame pe zi. Desigur, daca vei constata ca alimentatia zilnica nu iti asigura necesarul optim, poti apela oricand la suplimente.

Este bine sa stii si ca absorbtia calciului poate sa difere in functie de aliment. De exemplu, organismul nu asimileaza suficient calciu din unele vegetale, asa cum sunt spanacul, sfecla verde si unele seminte. In schimb, rezultate optime sunt obtinute in urma consumului de vegetale cu frunze verzi, produse derivate din soia, alimente fortificate sau suplimente.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver