Grasimile din lapte si cacao pot fi inlocuite cu suc de fructe

Daca doar in cele mai frumoase vise ti-ai imaginat ca poti sa mananci oricata ciocolata vrei fara sa te ingrasi, fanteziile tale chiar pot deveni realitate intr-un viitoar nu foarte indepartat. O echipa de cercetatori de la Universitatea Warwick din Marea Britanie au descoperit ca ciocolata poate fi “imbunatatita” astfel incat sa fie mult mai sanatoasa.

Mai exact, cercetatorii au reusit sa inlocuiasca jumatate din grasimile provenite din lapte si untul de cacao cu suc de fructe de mar, portocale sau merisoare. Folosirea sucului de fructe in loc de grasimi functioneaza perfect in cazul tuturor tipurilor de ciocolata: cu lapte, alba si neagra, si confera produsului final un usor gust fructat.

Ciocolata contine grasimi din lapte si unt de cacao ce pot fi inlocuite cu suc de fructe, fara a modifica gustul initial

Testele sunt inca in desfasuarare, iar cercetatorii spun ca daca gustul de fructe se dovedeste a fi prea puternic si nu este pe gustul consumatorilor, se poate obtine acelasi rezultat inlocuind sucul de fructe cu o mixtura formata din apa si vitamina C. Insa cercetatorii britanici sunt optimisti si sustin ca sucul de fructe este “imprastiat”

in toata ciocolata si nu are cum sa modifice in totalitate gustul initial al ciocolatei.

Descoperirile au fost dezvaluite de conducatorul studiului dr. Stefan Bon la o conferinta nationala a American Chemical Society din New Orleans: “Am stabilit o formula chimica ce poate fi punctul de plecare pentru confectionarea unei ciocolate mai sanatoase. Acum speram ca si industria alimentara sa-si indrepte atentia spre aceasta tehnologie noua pentru a face batoane de ciocolata cu un continut mai redus de grasime, dar si alte tipuri de dulciuri”.

Mai putine grasimi inseamna, implicit, si mai putin zahar

Grasimile din ciocolata ce provin din untul de cacao si din lapte sunt cele care dau textura unica a ciocolatei si o “ajuta” sa nu se sfarame cand este rupta, dar sa se si topeasca in gura. Vestea buna este ca cercetatorii britanici spun ca inlocuirea unei parti din grasimile traditionale cu niste micro bule din suc de fructe nu afecteaza proprietatile ciocolatei, adica nici textura si nici proprietatile de topire.

O portie de ciocolata neagra (cam 57 de grame) contine in jur de 13 grame de grasimi, adica 20% din necesarul zilnic de grasimi de care avem nevoie. Multe din grasimile din ciocolata sun grasimi saturate, care o fac sa fie nesanatoasa (grasimile nesaturate pot fi cauza colesterolului mare, a bolilor de inima sau a aterosclerozei). Pe de alta parte, ciocolata, in special cea neagra, contine si multi flavonoizi si antioxidanti. Si mai mult decat atat, scazand continutul de grasime din ciocolata, automat scade si nivelul zaharului. Acest lucru inseamna ca dupa ce procesul de inlocuire a grasimilor are loc, ciocolata va fi o optiune mult mai sanatoasa decat este acum.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver