Vegetarienii trebuie sa profite din plin de relatia dintre cele doua

Trecerea la vegetarianism presupune o mai mare atentie in ceea ce priveste alimentatia. Daca nu vrei sa te trezesti cu o anemie de toata frumusetea in urma acestei decizii, este important sa combini sursele alternative de fier cu alimente bogate in vitamina C. Cel de-al doilea nutrient favorizeaza buna absorbtie a primului si, implicit, o functionare optima a intregului organism.

O femeie cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani are nevoie zilnic de 18 mg. Situatia este diferita in cazul femeilor insarcinate, care au nevoie de 27 de mg de fier, iar cele care alapteaza, doar de 9 grame zilnic.Chiar daca nu esti vegetarian, nu ignora informatiile despre fier si vitamina C!

Aveti grija la alimentele si bauturile care pot diminua efectul benefic al cuplului fier & vitamina C

Cand aceasta cantitatea nu este consumata, persoana in cauza se poate confrunta cu deficienta de fier, una dintre cele mai intalnite deficiente la nivel international. In 2011 se estima ca doua miliarde de oameni, adica 30% din populatia planetei, se confrunta cu aceasta problema.

Exista doua tipuri de fier: cel heminic – continut in special de ficatul animalelor si care este absorbit cu usurinta de organismul uman (in proportie de 30%) si cel nonheminic absorbit de corp in proportie de 10%, prezent in fructe si legume. Daca va numarati printre adeptele regimului vegetarian si cautati cele mai bune surse non-heminice nutritionistii recomanda: spanacul, dovleacul, sucul de rosii, preparatele din soia, toate tipurile de fasole, nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui si ciocolata neagra fara lapte.

Nu este insa de ajuns sa consumati cantitati importante din alimentele mai sus mentionate. Pentru o mai buna absorbtie a fierului din ele este obligatoriu sa integrati in meniul vostru zilnic, la aceeasi masa cu ele, fructe si legume bogate in vitamina C. Vitamina C este de fapt acid ascorbic, iar atunci cand acesta se intalneste cu fierul ofera stabilitate compusului. In plus, fierului ii creste nivelul de solubilitate. Dupa consumarea celor doua in tandem fierul va fi mai usor de absorbit prin membranele intestinelor. Printre surse importante de vitamina C amintim citricele, fructul kiwi, capsunile, mango, pepenele rosu, spanacul, broccoliul, rosiile si varza. Cum vitamina C poate fi distrusa in procesul de gatire cel mai bine ar fi sa le consumati raw.

Atentie: Consumul de cafea, vin rosu si ceai scade capacitatea organismului de a absorbi fierul. Acelasi lucru este valabil si pentru produsele lactate si mancarurile condimentate cu oregano. Vitamina C amelioreaza acest efect, dar nu-l anuleaza definitiv.

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock