Meniu vegetarain pentru Pastele catolic

Daca esti vegetariana, raw vegana sau ovo-lacto-vegetariana, nu inseamna ca ignori traditiile si ca nu iti place sa te bucuri de prezenta celor dragi la masa, de Sarbatori. Doar ca, in cazul tau, preparatele vor arata altfel decat se obisnuieste la astfel de ocazii, insa vor fi foarte gustoase si, mai ales, sanatoase. Iata ce varianta de meniu vegetarian pentru Pastele catolic iti propunem noi.

Important la acest meniu vegetarian pentru Pastele catolic este faptul ca nu necesita zile intregi de pregatire, nu iti pune silueta in pericol si va fi o desfatare pentru invitati.

Meniu vegetarian pentru Pastele catolic

Delicioasa salata de kale

Meniu vegetarian de pastele catolic

Salata de kale poate fi un aperitiv minunat care, datorita ingredientelor folosite, va cuceri atat din punct de vedere estetic, cat si al gustului. Este 100% vegana, nu contine gluten si nici soia sau derivate ale acesteia.

INGREDIENTE

Pentru salata si dressing

2 buchete medii de varza kale (aproximativ 8 cesti de varza kale tocata)
2 catei mari de usturoi
1/4 ceasca de suc proaspat de lamaie (sucul de la o lamaie)
3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, dupa gust
1/4 lingurita de sare de mare
1/4 lingurita de piper negru proaspat macinat
1-2 maini de merisoare uscate, pentru granitura

Pentru amestecul de nuci pecan:

1 ceasca de nuci pecan prajite
1,5 linguri de drojdie
1 lingura de ulei de masline extravirgin
un varf de lingurita de sare de mare

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Pune nucile pecan intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le in cuptor sa se coaca aproximativ 8-10 minute, pana cand devin usor aurii si incep sa emane un miros placut.

Desfa varza kale si spal-o bine. Dupa ce ai scurs frunzele de apa, toaca-le. Cu cat mai marunt, cu atat mai bine. Asaza varza kale astfel tocata intr-un bol mare.

Pentru dressing ai nevoie de un blender sau de un robot de bucatarie. Prima data, pune cateii de usturoi in blender si marunteste-i pana ce devin o pasta. Adauga sucul de lamaie, uleiul, sarea si piperul si continua sa amesteci pana ce ingredientele sunt foarte bine combinate. Daca doresti, poti sa ajustezi gustul dupa bunul plac. Adauga dressingul astfel format asupra salatei kale. Amesteca folosind mainile sau doua spatule pana ce dressingul patrunde bine printre frunzele de salata.

Pentru amestecul cu pecan, pune nucile pecan in robotul de bucatarie care, anterior, a fost spalat si uscat. Marunteste nucile pecan pana cand ajung la dimensiunea unui bob de mazare. Adauga drojdia, uleiul si sarea si amesteca in continuare in robotul de bucatarie pana cand totul capata o textura crocanta. Ai grija sa nu exagerezi cu acest proces de macinare pentru ca vei pierde tot ce este mai important la aceasta salata: textura crocanta.

Presara acest amestec peste salata si adauga, la final, doua-trei maini de merisor. Pune salata la frigider pentru 30-60 de minute inainte de a os ervi. Poti, de asemenea, sa o lasi sa se odineasca in frigider pana a doua zi, pentru ca gusturile se vor intrepatrunde astfel si mai mult.

Daca nu ai un robot de bucatarie, poti marunti nucile pecan si celelalte ingrediente si poti amesteca totul cu mana.

De asemenea, daca iti doresti o versiune a acestei salate fara nuci pecan, le poti inlocui cu crutoane.

Propunerea nostra de meniu vegetarian pentru Pastele catolic continua cu….

Lasagna cu branza de caju si busuioc

meniu vegetarian pentru pastele catolic

Pentru un meniu vegetarian pentru Pastele catolic am ales ca fel principal populara lasagna.

INGREDIENTE

Pentru compozitie
1 ceasca de caju raw, care au stat la hidratat cel putin 30 de minute sau toata noaptea
2 catei de usturoi
1/4 ceasca de suc de lamaie
1 lingura de mustar de Dijon
1/4 ceasca de supa vegetala sau apa (daca este nevoie, poti mari cantitatea)
1 1/2 ceasca de busuioc proaspat tocat
1/2 de ceasca de drojdie inactiva (nutritiva) – confera preparatului aroma de branza
intre 3/4 si 1 lingurita de sare kosher si pieper proaspat macinat
1 lingurita de ceapa tocata (optional)

Pentru lasagna

450 grame de foi de lasagna (1 cutie)
1/2 de borcan de pasta de rosii sau sos marinara (daca ai unul facut in casa, este minunat)
3 catei de usturoi tocat
1 ceapa dulce tocata marunt
2 zucchini tocati
1 ceasca de ciuperci tocate
1 mana de spanac proaspat
2 burgeri vegetali preparati si maruntiti
branza Daiya vegetala dupa gust
sos de branza caju cu busuioc si lamaie

Mod de preparare

Scurge de apa si lasa caju-ul sa se usuce. Amesteca-l apoi, impreuna cu usturoiul, intr-un robot de bucatarie sau un belnder. Adauga si restul ingredientelor pentru compozitia de lasagna si amesteca pana ce vei obtine un sos omogen.

Incalzeste cuptorul la 250 de grade si, intr-o cratita mare, caleste, la foc mediu, ceapa si usturoiul, aproximativ 5 minute. Adauga acum restul legumelor si mai soteaza-le la foc mediu timp de 10-15 minute, amestecand sa nu se lipeasca. Poti asezona cu sare kosher si piper negru.

Intre timp, pune pe foc o cratita mare cu apa. Cand apa a inceput sa fiarba, introdu foile de lasagna si lasa-le sa fiarba maximum 8 minute. Scurge de apa foile de lasagna si trece-le imediat printr-un jet de apa rece.

Pune pe fundul vasului in care vei monta lasagna o ceasca de pasta de rosii. Adauga un strat de foi de lasagna si jumatate din compozitia cu branza, jumatate din legume si inca o cantitate de sos de rosii, dupa gust. Continua sa pui un nou strat de foi de lasagna, bucatelele de burger vegetal si restul de sos de branza si de legume si pasta de rosii. La final, presara branza vegetala.

Acopera cu o foaie de copt si inteapa lasagna cu furculita de cateva ori. Coace in cuptor la foc moderat spre mare timp de 40-45 de minute. Apoi indeparteaza folia si mai lasa lasagna in cuptor aproximativ 5 minute. Ai grija sa nu se arda pe margine. O poti servi imediat ce ai scos-o din cuptor, dar poate fi consumata si rece, chiar si dupa trei zile, cu conditia sa o tii in frigider.

Vedeta de sarbatorile pascale este, evident, pasca. Asa ca, din propunerea noastra de meniu vegetarian pentru Pastele catolic nu lipseste…

…Pasca raw vegana

meniu vegetarian pentru pastele catolic

INGREDIENTE

Pentru blat
1 cana migdale crude, lasate la inmuiat minimum jumatate de ora sau chiar peste noapte
1 cana stafide aurii, lasate la inmuiat 20-30min.

Pentru crema
1½ cana caju crud, lasat la inmuiat minim jumatate de ora – ideal se lasa la inmuiat peste noapte
4 linguri unt de cocos , lasat la temperatura camerei ca sa capete o consistenta cremoasa
1 lingura tarate de psyllium
3 linguri de sirop de artar
1 lingura seminte de mac
o mana de stafide aurii
½ lingurita extract de vanilie
½ lingurita esenta de rom
un praf de sare

Mod de preparare

Tapeteaza cu hartie de copt o forma circulara cu pereti detasabili.

Pune migdalele in robotul de bucatarie. Seteaza la viteza maxima si macina pana ce devin faina.
Adauga stafidele hidratate si lasa-l la putere maxima inca un minut. Scoate compozitia si pune-o in forma pentru pasca. Distribuie amestecul uniform la baza formei si pe pereti. Pune caju in robotul de bucatarie. Seteaza la viteza maxima pana devine cremos. Adauga untul de cocos topit/crema, taratele de psyllium, mierea, extractul de vanilie, rom si sarea. Proceseaza-le aproximativ 2-3 minute, pana se formeaza o pasta cremoasa. Adauga stafidele si semintele de mac. Amesteca cu o lingura. Pune branza dulce de caju in forma e pasca, peste blat. Decoreaza pasca raw asa cum iti place. Las-o la frigider cel putin o ora inainte de a o servi.

Ti-a placut propunerea noastra de meniu vegetarian pentru Pastele catolic? Uite cu ce bauturi raw iti poti surpinde invitatii.

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver/ Armando Turco