chec cu afine

Iti place sa savurezi o prajiturica langa cafeaua de dimineata din weekend? Si mie, dar o fac doar din cand in cand si cu o conditie: desertul sa fie facut in casa! Asa e mai sigur pentru silueta fiindca stiu ca eu sunt cea care controleaza fiecare ingredient. Reteta de azi: un chec cu afine super-delicios.

De ce-mi place: iubesc afinele! Sunt dulci, aromate, au putine calorii si sunt si super-sanatoase – afinele contin foarte multi antioxidanti care ajuta corpul sa lupte cu radicalii liberi ce favorizeaza aparitia bolilor. Le-as manca oricand si in orice salata de fructe sau desert!

Cum faci un chec cu afine pufos

Alte plusuri: checul se face cu miere in loc de zahar si daca nu mananci faina alba o poti inlocui cu faina integrala. Sau ce mai fac eu – pun o parte de faina alba si o parte de faina integrala fiindca imi place ca checul sa iasa mai pufos (altfel, faina integrala il poate face putin mai greoi si mai cocos).

Daca te dai in vant dupa prajiturile cu fructe, incearca aceasta combinatie: chec cu afine. Fata de alte fructe, afinele nu au atat de multa apa in compozitie, drept urmare, ajuta prajitura sa ramana super-pufoasa!

Acest chec cu afine se face intr-o ora. Il prepari rapid in 10 minute si apoi il pui la copt. Intre timp poti face putina miscare de dimineata!

Ingrediente:

1 ½ ceasca de faina

2 lingurite de praf de copt

¼ lingurita de sare

¾ ceasca de miere

1 ceasca de iaurt grecesc

4 oua

2 lingurite de coaja de lamaie rasa

½ lingurita de vanilie

½ ceasca de ulei de rapita

1 ceasca de afine proaspete sau congelate

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 176 de grade. Imbraca o tava de chec cu hartie de copt si unge-o cu ulei de masline.

Intr-un bol mediu, amesteca faina, praful de copt si sarea. Da-l deoparte.

Intr-un alt bol, combina mierea, iaurtul, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Adauga faina treptat in aceasta compozitie si incorporeaz-o pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga si uleiul de rapita si amesteca bine. La final, adauga afinele.

Toarna aluatul in tava si coace checul o ora – verifica-l folosind o scobitoare; cand iese afara curata inseamna ca e copt si in interior. Scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca cel putin 15 minute inainte sa-l tai.

Iata si o reteta de paine cu banane pe care o poti testa daca ai chef de un desert sanatos!

Foto: Guliver