Blat pufos si crema de unt cu cacao

Daca vrei alt desert decat traditionala pasca la masa de Paste, iti sugeram un clasicul tort de ciocolata. Desi poate ca nu este cea mai sofisticata sugestie, este un desert absolut delicios si, mai important, este simplu si te salveaza de la multe batai de cap in bucatarie.

Ca sa faci un tort de ciocolata ca la carte, intai si intai trebuie sa stii ca ai nevoie de o forma speciala pentru tort (din aceea detasabila, care usureaza scoaterea blatului).

Poti face blatul si intr-o cratita mai larga, dar iti va fi mai greu sa il scoti intreg din ea. Dupa aceea, e usor: cumperi ingredientele (care sunt de baza in bucatarie, nu ai nevoie de nimic exotic) si te apuci de treaba.

Iti recomand sa faci faci tortul cu o zi inainte de a-l servi pentru ca crema si blatul sa se intrepatrunda bine si sa se „aseze”. De asemenea, pastreaza tortul la frigider. Succes!

Ingrediente:

Blat:

2 cesti de zahar alb

1 si 3/4 ceasca de faina

3/4 pudra de cacao neindulcita

1 si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu

1 si 1/2 praf de copt

1 lingurita de sare

2 oua

1 ceasca de lapte

1/2 ceasca de ulei vegetal

2 lingurite de extract de vanilie

1 ceasca de apa fiarta

Crema:

3/4 ceasca de unt

1 si 1/2 ceasca de pudra de cacao

5 si 1/3 ceasca de zahar pudra

2/3 ceasca de lapte

1 lingurita de extract de vanilie

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 175 de grade si unge cu ulei si tapeteaza apoi cu faina doua tavi pentru tort (daca nu ai doua, atunci trebuie sa faci blaturile pe rand).

Intr-un bol mediu, amesteca zaharul, faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adauga ouale, laptele, uleiul, esenta de vanilie si amesteca compozitia cu un mixer. Toarna si apa fiarta, mai mixeaza o data, iar apoi pune compozitia in formele de tort.

Coace blatul 30-35 de minute. Inainte de a scoate blatul din cuptor, verifica daca este bine copt in interior cu ajutorul unui scobitori (daca este curata dupa ce o scoti din compozitie inseamna ca blatul este copt). Lasa blatul sa se raceasca 10 minute inainte de a-l scoate din forme.

Separat, pregateste crema: freaca untul pana cand se inmoaie, adauga pudra de cacao si zaharul pudra. Foloseste un mixer ca sa incorporezi usor ingredientele. Adauga si laptele si esenta de vanilie treptat si mixeaza pana cand crema devine omogena.

Taie fiecare blat orizontal, astfel incat sa obtii patru straturi de blat. Pune crema de ciocolata pe fiecare strat si lipeste-le intre ele. Ai grija sa pastrezi crema si pentru a inveli tortul la exterior. Dupa ce l-ai “imbracat” in cioco

Ca sa ai un tort de ciocolata aratos, il poti decora cu ciocolata neagra razuita, coaja de portocala, fulgi de migdale sau chiar si fructe.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver