Secretele aluatului perfect

Daca iti place sa gatesti, te provocam sa faci si ravioli de casa. Sunt niste paste deosebite care necesita multa rabdare si pricepere, insa rezultatul merita.

O super-idee este sa faci ravioli de casa cand ai musafiri (reteta de mai jos este pentru zece persoane) pentru ca ii vei impresiona negresit. Prepararea dureaza insa destul de mult, in jur de trei-patru ore, pentru ca trebuie sa faci aluatul pentru paste, umplutura si sosul, asa ca, apuca-te de treaba doar daca ai timp suficient. Inca o conditie: trebuie sa-ti placa sa stai in bucatarie, pentru ca altfel ti se va parea ca prepararea dureaza o vesnicie.

Ingrediente pentru ravioli de casa:

Pentru umplutura:

425 de grame de branza ricotta

225 de grame de branza mozzarella

60 de grame de parmezan

1 ou

1 lingura de patrunjel maruntit

sare si piper

Pentru aluatul de ravioli:

700 de grame de faina

sare

4 oua

60 de ml de apa

Pentru sosul de rosii:

1 kg de rosii

60 de ml de ulei de masline

1 ceasca de ceapa maruntita

1 catel de usturoi pisat

170 de grame de pasta de tomate

2 lingurite de sare

2 lingurite de zahar

1 lingurita de oregano uscat

1/2 lingurita de busuioc uscat

parmezan ras pentru decor

Preparare:

Intai fa sosul: pune rosiile in blender si fa-le piure. Separat, soteaza ceapa si usturoiul in ulei de masline. Adauga piureul de rosii, pasta de tomate, o ceasca si jumatate de apa si toate condimentele. Amesteca ingredientele si lasa-le sa fiarba, iar apoi da focul mai mic. Lasa sosul la foc o ora, amestecand din cand in cand.

Intre timp, fa umplutura pentru ravioli. Intr-un bol mediu, combina toate cele trei tipuri de branza, taiata marunt, cu oul, patrunjelul si asezoneaza dupa gust cu sare si piper.

Pentru aluatul de ravioli: amesteca faina si o jumatate de lingurita de sare si fa o gaura in mijlocul bolului, in care trebuie sa pui ouale si apa. Amesteca cu o lingura de lemn pana cand se formeaza aluatul.

Pune aluatul pe o suprafata intinsa si framanta-l sase-opt minute pana cand devine pufos si elastic. Imparte-l in patru si acopera fiecare parte cu folie transparenta. Pe o suprafata presarata cu faina, intinde o bila de aluat, in forma de dreptunghi, cu dimensiunea de 43×33 de centimetri. Pune cate o lingurita de umplutura din loc in loc pe acest aluat, astfel incat sa obtii 24 de ravioli. Cu o pensula inmuiata in apa, unge spatiile dintre umplutura. Intinde si a doua bila de aluat si aseaz-o deasupra primului.

Cu o rola pentru taiat taiteii, taie ravioli. Cu o furculita preseaza marginile fiecarui ravioli pentru a-l inchide. Lasa-i sa se usuce 15 minute. Fa aceeasi pasi si cu aluatul si umplutura ramase.

Intr-o oala mare, incalzeste sapte litri de apa (in care ai adaugat sare dupa gust). Pune ravioli cu o paleta in apa si fierbe-i la foc mic, 25-30 de minute. Scurge-i intr-o strecuratoare si aseaza-i pe un platou incalzit. Adauga deasupra sosul de rosii si presara parmezan pe ravioli de casa.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver

137128060