Pentru pranzurile fierbinti si serile caniculare

Pentru acest sezon, te tentam cu supa rece de dovlecei, o delicatesa care nu cere abilitati prea mari in bucatarie si iti racoreste zilele de weekend.

Supa rece de dovlecei se prepara destul de repede si, desi se face pe foc, trebuie lasata la rece o ora-doua si apoi servita.

Eu am gatit-o de cateva ori in aceasta vara, dupa ce, initial, am degustat-o intr-un restaurant.

Serveste supa rece de dovlecei cu crutoane daca vrei un pranz mai satios!

Mie imi place sa o servesc cu crutoane din paine integrala (tai painea cubulete, o stropesti cu putin ulei de masline si sare si o pui in cuptorul incins cinci-zece minute), mai ales la pranz, cand simt ca am nevoie de ceva mai satios.

Seara, insa, este indicat sa renunti la crutoane daca tii la silueta. Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie ca sa prepari supa rece de dovlecei.

Ingrediente pentru supa de dovlecei rece, pentru 4 persoane:

ulei de masline

2 cepe taiate marunt

2 cartofi curatati

6 dovlecei mici

1/4 lingurita de cimbru

1/4 lingurita de rozmarin

1/4 lingurita de piper alb

1/2 lingurita de busuioc

4 cesti de supa de pui/legume

1 ceasca de lapte

1 lingura de sos de soia

o legatura de marar

Preparare:

Soteaza ceapa cateva minute in uleiul de masline pana cand devine translucida. Adauga cartofii si dovleceii, taiati cubulete, rozmarinul, busuiocul si piperul alb si gateste ingredientele timp de cinci minute.

Separat, intr-o oala, fierbe supa de pui sau de legume. Adauga dovleceii si cartofii, lasa focul mai mic si fierbe supa inca 15-20 de minute pana cand legumele devin moi.

Toarna supa intr-un blender si mixeaza de cateva ori. Dupa ce ai obtinut o pasta fina, rastoarna supa inapoi in oala si adauga laptele. Mai fierbe-o putin, dar nu pana cand incepe sa clocoteasca. Adauga si sosul de soia si mararul tocat si amesteca. Asezoneaz-o dupa gust cu sare. Serveste-o rece!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver