Pudra de sumac da gustul specific salatei

Salata fattoush se aseamana cu salata noastra de vara, pentru ca ingredientele sunt cam aceleasi; salata, castraveti, rosii si ceapa. Insa daca o gusti, iti dai seama ca este cu totul altceva. Trucurile pentru acest gust deosebit sunt niste condimente speciale pe care trebuie neaparat sa le folosesti.

Desi imi place mancarea libaneza (humusul este pe lista mea de prioritati ori de cate ori manac la un restaurant cu specific), recunosc ca nu incercasem, pana de curand, o specialitate populara: salata fattoush. Noroc cu niste prieteni pasionati de gastronomie care mi-au povestit despre aceasta reteta aparent simpla, dar extrem de speciala.

Cand aveti timp si chef, puteti sa o incercati si voi. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati o fuga pana la un magazin bio de condimente ca sa va asigurati ca aveti toate ingredientele care fac diferenta si transforma aceasta salata intr-o specialitate. Pudra de sumac este cea mai importanta!

Ingrediente:

– 1/2 ceasca de apa

– 1 lingurita de amidon

– 1/3 ceasca de zeama de lamaie

– 2 catei de usturoi

– 2 lingurite de pudra de sumac

– sare si piper dupa gust

– 1 salata, taiata

– 1 castravete mediu, taiat

– 2 rosii, taiate cuburi

– 4 cepe mari, tocate marunt

– 1/4 ceasca de patrunjel

– 1/4 ceasca de menta proaspata

– 1 ardei gras verde, taiat

– 4 lipii incalzite in cuptor

Preparare:

Amesteca apa si amidonul intr-o tigaie pe foc mediu, pana cand se ingroasa. Da la o parte de pe foc si adauga zeama de lamaie, usturoiul, pudra de sumac, sarea si piperul si refrigereaza amestecul.

Intr-un bol, prepara salata cu castravetii, rosiile, ceapa, patrunjelul, salata, patrunjelul, menta si ardeiul gras. Taie legumele cubulete. Rupe lipiile in bucati mici si amesteca-le in salata. Adauga peste salata dressingul special, amesteca si savureaza!

Daca iti place sa experimentezi bucatarii internationale, pe langa salata fattoush mai poti incerca si o reteta indiana, la fel de simpla. Se numeste chutney de vinete!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver