Inspiratie vine cand te gandesti la vacanta!

Daca ai calatorit vreodata in Spania, stii deja ca paella este un fel de mancare traditional, ce se obtine din imbinarea orezului cu diferite tipuri de carne, de la pui si pana la fructe de mare, si legume.

Mi-am adus aminte de acest preparat dupa ce am vazut intr-un supermarket ca exista paella semi-preparata. Bineinteles ca nu iti recomand aceasta varianta congelata si deloc nesanatoasa! Daca iti place paella, cel mai bine este sa incerci sa o prepari chiar tu acasa. Eu am incercat de cateva ori, iar rezultatul a fost peste masura asteptarilor, poate si pentru ca nu este o reteta complicata.

Ca sa faci paella ai nevoie de doua ingrediente principale: fructe de mare proaspete (exista o gramada de retete de paella care se pot obtine si cu ajutorul unui mix de fructe de mare congelate, dar nu sunt nici pe departe la fel de gustoase ca cele proaspete) si sofran (un condiment special ce da culoarea aceea galbena). Dar iata mai multe detalii:

Ingrediente (6 portii):

– 2 linguri de ulei de masline

– 1 ceapa, taiata marunt

– 1 ardei gras verde, taiat marunt

– 1 ardei gras rosu, taiat marunt

– 2 morcovi, taiati cubulete mici

– 2 catei de usturoi, zdrobiti

– 2 rosii curatate de coaja si taiate cubulete

– 1 lingurita de sofran

– 400 de grame de orez cu bob lung

– 1 kg de mix de fructe de mare (calamari, creveti, scoici)

– 2 linguri de patrunjel maruntit

– 200 de grame de mazare

Preparare:

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare si adauga ceapa, ardeiul rosu si verde si morcovii si caleste-le la foc minute trei-patru minute. Adauga apoi usturoiul, rosiile si sofranul si lasa-le pe foc inca cinci minute.

Pune si orezul peste ingredientele de mai sus si amesteca bine. Adauga cam 800 de ml – 1 litru de apa si lasa sa fiarba (in loc de apa se poate folosi si supa de fructe de mare, insa reteta aceasta este mai elaborata, asa ca o sa ramanem la varianta mai simpla).

Cand apa incepe sa scada, iar orezul se inmoaie, adauga si fructele de mare, pratrunjelul si mazarea. Acopera tigaia cu un capac si lasa paella sa fiarba inca 10-15 minute. Daca ti se pare ca aceasta compozitie scade prea mult, mai poti adauga putina apa ca sa nu se lipeasca.

La sfarsit, adauga sare si piper dupa gust.

Daca esti pasionata de bucataria internationala, iata si o retea din Italia: spaghete vegetariene!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver