Uleiuri de gatit. Cele mai bune 10 tipuri si cum sa le folosesti.

Uleiuri de gatit se gasesc multe, chiar daca noi ne-am obisnuit mai mult cu cel de masline si cel de floarea soarelui. Invata sa folosesti si alte uleiuri, pentru ca fiecare are beneficiile lui!

Cand vine vorba de uleiuri de gatit, exista o multime de optiuni! Sigur, noi, romanii, folosim cel mai mult ulei de masline si de floarea soarelui, dar mai sunt o multime de alte uleiuri de gatit, fiecare cu avantajele lui! Unele sunt mai bune pentru prajituri sau paine, altele pentru prajit, iar unele in salate si dressinguri. Cand alegi din multele variante de uleiuri de gatit de pe piata, stabileste, mai intai, ce iti trebuie pentru reteta pe care ai de gand s-o pregatesti. Pentru prajit sau copt, sunt bune uleiurile cu aroma neutra. Pentru calit, sunt bune uleiurile mai aromate. La dressinguri, cele mai aromate sunt de preferat.

10 uleiuri de gatit si la ce preparate sa le folosesti

1 Uleiul de rapita

Deseori, oamenii evita uleiul de rapita pentru ca este asociat cu mancarea prajita si, deci, nesanatoasa. Dar faptul ca are punctul de ardere inalt, la 200 de grade Celsius, si o aroma neutra, il face bun pentru prajit. La fel ca alte uleiuri de gatit, are un continut scazut de grasimi saturate, potrivit Self.com. E bun nu doar pentru prajit, ci si pentru a coace aluaturi. In general, nu e recomandat la saute-uri sau salate.

2 Ulei de masline extravirgin

Uleiul de masline e bogat in grasimi monosaturate sanatoase si e foarte aromat. Pentru ca are punctul de ardere mai jos, 160-190 de grade Celsius, nu e recomandat sa il folosesti la prajit sau pentru a coace la temperaturi mari. In plus, daca gatesti un ulei de masline extravirgin de calitate, ii distrugi structura, asa ca nu va mai fi nici la fel de gustos si nici la fel de hranitor. E perfect pentru a stropi putin un preparat deja terminat, cum ar fi salate sau saute-uri de legume.

3 Ulei de masline pur

Daca, totusi, vrei sa prajesti in ulei de masline, nu folosi ulei extravirgin, ci ulei pur, pentru ca acesta are punctul de ardere mai ridicat (240 de grade). Din pacate, acesta nu este la fel de aromat si nici la fel de sanatos. E bun pentru prajit, dar nu pentru dressinguri de salate.

4 Uleiul de cocos

Uleiul de cocos face minuni cand e folosit in cosmetica, insa, la gatit, nu e chiar recomandat. E la fel de sanatos ca untul. Walter C Millet, medic, spune ca, spre deosebire de alte grasimi saturate, uleiul de cocos creste colesterolul, atat pe cel bun, cat si pe cel rau. Lisa R. Young, si ea medic specialist, spune ca e mai bine sa folosesti alte ulieiuri de gatit, cum ar fi cel de masline, extravirgin. O exceptie pentru untul de cocos este la prajituri, unde poate fi folosit ca unt vegan.

5 Uleiul de avocado

Uleiul de avocado e apreciat in comunitatea oamenilor care vor sa manance sanatos. Nu are asa multe grasimi saturate ca uleiul de cocos. Are, in schimb, grasimi sanatoase monosaturate, iar punctul de ardere e ridicat in jurul a 190-200 de grade. Aroma este neutra, fara a fi procesat chimic, cum este cel de rapita sau uleiul vegetal. E mai scump, asa ca, daca vrei sa gatesti mai econom, nu il cauta! E bun pentru prajit.

6 Uleiul vegetal

Uleiul vegetal e un fel de frate al uleiului de rapita. Si acesta este procesat chimic si are punctul de ardere la 200-220 de grade Celsius, ceea ce il face bun pentru gatit la cuptor, prajit si copt aluaturi. E mai bine sa nu il folosesti la saute-uri si in dressinguri pentru salate.

7 Uleiul de sofran

Uleiul de sofran are mai putine grasimi saturate, e bogat in acizi grasi Omega-9, are o aroma neutra si punctul de ardere ridicat: -265 de grade Celsius, cel mai inalt punct de ardere! Il poti gasi procesat sau presat la rece. E bun la prajit sau saute-uri, dar nu e recomandat in salate.

8 Uleiul de arahide

Uleiul de arahide e cel mai aromat dintre toate uleiurile notate aici. Ar trebui sa-l folosesti doar daca vrei ca mancarea ta sa aiba aroma de arahide! Poti sa il pui in prajituri cu unt de arahide sau cand faci preparate stir-fry. Poti sa il folosesti si daca vrei sa faci tempura, pentru ca are punctul de ardere la 225 de grade.

9 Uleiul de susan

Uleiul de susan e aromat, asa ca nu trebuie sa folosesti mult. Se gaseste presat la rece, si il poti folosi la saute-uri, avand punctul de ardere la 175 – 210 grade Celsius. Nu il folosi in mancaruri care nu vrei sa aiba gust de susan!

10 Uleiul din seminte de in

Acest ulei e bogat in acizi grasi omega-3 si ar trebui sa-l folosesti mai des daca nu mananci peste! Nu poti gati cu el, pentru ca e foarte sensibil la caldura si oxideaza repede. Cel mai bine este sa cumperi sticlute mici, ca sa nu il tii prea mult dupa ce il desfaci. De asemenea, e important sa il depozitezi intr-un loc intunecat. Poti sa il folosesti la salate sau sa stropesti hummusul cu el. Nu e recomandat pentru gatit.

FOTO: Guliver

Citeste si: Uleiul de rapita are 5 beneficii de neegalat.