O diferenta interesanta intre sexe

Ai observat vreodata ca desi te culci la aceeasi ora cu iubitul tau si va treziti simultan, cand suna ceasul tu esti de multe ori mai obosita decat el? Cercetatorii de la Universitatea Duke din Durham, North Carolina au ajuns la concluzia ca femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii si au prezentat cateva explicatii stiintifice pentru aceasta diferenta neobisnuita.

Ei au descoperit ca femeile sufera mult mai mult decat barbatii, atat din punct de vedere mental cat si fizic, in momentele cand sunt private de somn. Astfel de situatii aparent inofensive cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, al atacurilor cerebrale sau al depresiilor.

Specialistii recomanda drept tratament reprize scurte de somn de 25 sau 90 de minute

Expertul pe probleme de somn si autorul cartii Good Night: The Sleep Doctor’s 4-Week Program to Better Sleep and Better Health, doctorul Michael Breus, a explicat ca femeile pot resimti chiar si o durere fizica atunci cand se trezesc fara sa se fi odihnit indeajuns. Deja nu mai pare atat de ciudat ca ne trezim deseori morocanoase si fara chef nu-i asa?

Spre deosebire de noi, barbatii nu au prezentat afectiuni cauzate de somn. “Am descoperit ca femeile se confrunta cu depresia, furia si sunt mult mai ostile la primele ore ale diminetii” a declarat doctorul Breus si a recomandat pe post de tratament scurte reprize de somn care dureaza 25 sau 90 de minute. Daca intampini probleme cu somnul, pune in practica sfaturile oferite de specialisti: Mai multa miscare aduce un somn linistitor.

“Una dintre principalele functii al somnului este sa permita creierului sa-si revina si sa-si repare micile probleme” a concluzionat profesorul Jim Horne, director al Centrului pentru Studierea Somnului al Universitatii Loughborough, din Anglia. “In timpul fazei de somn profund, cortexul responsabil cu gandurile, memoria si comunicarea se “decupleaza” si intra intr-o faza de recuperare. Cu cat iti folosesti mai mult creierul in ziua respectiva cu atat vei avea nevoie de o perioada mai lunga de recuperare si implicit de somn. Femeile obisnuiesc sa fie multitasking – sa intreprinda mai multe actiuni simultan si-si folosesc mult mai intens creierul decat o fac barbatii. Tocmai de aceea ele au nevoie de mai mult somn. Acest lucru este valabil si pentru tipii cu slujbe complexe care presupun luarea constanta de decizii si gandirea in perspectiva.”

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock