virusul hpv transmis fara contact sexual

Fie ca esti activa sexuala sau nu, probabil esti familiarizata cu numele Human Papiloma Virus prescurtat virusul HPV. Fiind cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala, controlul periodic si discutiile cu medicul ginecolog despre virusul HPV sunt foarte importante.

De cele mai multe ori, virusul HPV este destul de inofensiv (exista o multime de tulpini si cele mai multe dintre ele sunt inofensive), dar in unele cazuri, contactarea lui poate avea consecinte grave, manifestate prin aparitia verucilor genitale si a cancerului de col uterin. Nu e de glumit cu asa ceva.

Pentru o lunga perioada de timp, doctorii au crezut ca practicarea sexului protejat si vizitarea periodica a medicului ginecolog (care ar trebui sa se intample oricum) sunt suficiente pentru a preveni virusul HPV. Dar, conform unor cercetari recente, HPV poate fi transmis nu numai in timpul unei partide de sex neprotejat, dar chiar si cand mergi la sala. Iar din womanshealthmag.com am aflat explicatia.

Virusul HPV: chiar si fetele care n-au avut niciun contact sexual il pot lua

Cercetatorii au analizat mai multe studii privind transmiterea HPV si au observat ca virusul a fost gasit in proportie de 51% in caile genitale ale fetelor virgine. Acest lucru a lansat intrebarea: Daca nu prin sex, atunci cum a fost contactat virusul?

Exista doua posibilitati. Prima este prin alte tipuri de contact genital. Chiar daca tu si partenerul tau nu ati facut propriu-zis sex, tot puteti contacta virusul in timpul pettingului (mai multe studii au aratat ca virusul se poate transmite si asa) sau folosind pur si simplu diverse jucarii sexuale.

A doua posibilitate e insa si mai deranjanta. Virusul HPV poate fi luat intrand in contact cu o suprafata infectata din cabinetul medicului sau dintr-un loc public, cum ar fi sala de sport. In cazul in care masa ginecologului sau bicicleta pe care pedalezi in pantaloni scurti nu a fost curatata in mod corespunzator, ai putea fi in pericol.

Evident, medici ginecologi ar trebui sa fie atenti in ceea ce priveste curatarea tuturor instrumentelor si a camerei de examenire intre pacienți, deci sunt mai mici sansele sa contactezi virusul acolo. Dar salile de sport si vestiarele lor nu sunt intotdeauna atat de curate pe cat ne-am dori sa credem. Deci, ia-ti cu tine servetele dezinfectante cu care sa cureti zonele pe care te asezi si evita pantalonii super-scurti care lasa loc pentru expunerea accidentala. Si nu uita sa-ti iei un prosop cu tine ori de cate ori mergi la sauna.

Citeste si: “Vizita la ginecolog: nu merge doar cand simti o durere”!

Foto: iStockphoto.com

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii nostre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!