Haralamb Zinca, maestrul thrillerului politist si de spionaj, revine la Editura Publisol

Avatar1
De Gavrila Alina
26 mart. 2021

Editura Publisol lanseaza, vineri 26 martie, primul volum din seria de autor Haralamb Zinca – romanul Moartea vine pe banda de magnetofon.

Cititorul de literatura politista, obisnuit in ultimul timp cu romane traduse din alte limbi, cu personaje cumva straine de spatiul autohton, va fi bucuros sa-l redescopere pe acest maestru al thrillerului politist si de spionaj care inventeaza, cu o imaginatie debordanta, intrigi si personaje conectate la realitatile locale.


Editura Publisol reda circuitului cultural, prin aceasta serie, un autor care a fost in voga la finalul secolului trecut si care a dezvoltat, alaturi de scriitori ca Rodica Ojog-Brasoveanu si Traian Tandin, genul politist in literatura romana.

 

Despre romanul Moartea vine pe banda de magnetofon, care deschide seria:


Romanul Moartea vine pe banda de magnetofonrelateaza povestea inginerului geolog Dan Stamatiad care se ocupa de un important proiect privind zacamintele de uraniu. La un moment dat, cercetatorul primeste o amenintare cu moartea. Nu se stie care e motivul pentru care e amenintat, dar se banuieste ca totul are legatura cu Proiectul U-74, la care lucreaza. Sarcina de a afla cine-i vrea raul cercetatorului ii revine carismaticului capitan Lucian, care trebuie sa rezolve cazul in timp record.

            Cartea a stat la baza filmului Un om in loden(1978), regizat de Nicolae Margineanu, in care au jucat, printre altii, actorii Ovidiu Iuliu Moldovan si Victor Rebengiuc.

 

Despre autor:

 

Haralamb Zinca (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) s-a nascut pe 4 iulie 1923, la Roman. 

Scriitorul a captivat generatii intregi de cititori prin cele peste 50 de romane politiste si de spionaj publicate, dar si prin jurnalele de front si cartile de cercetare istorica.

Este considerat parintele literaturii de gen din Romania, Sfarsitul spionului fantoma fiind prima carte de spionaj scrisa de un autor roman, iar O crima aproape perfecta prima carte politista.

A fost unul dintre cei mai vanduti scriitori romani ai epocii sale. Cartile lui, tiparite in tiraje de 250 000 – 300 000 exemplare, se epuizau in doar cateva zile. Cazurile inventate de el erau atat de surprinzatoare, incat anchetatorii profesionisti ii cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale.

A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti – pentru cartea-document Si a fost ora H(1971) – si cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976).

A murit, dupa o lunga suferinta, la Bucuresti, pe 24 decembrie 2008.

Printre cele mai cunoscute romane scrise de Haralamb Zinca, se numara: Sfarsitul spionului Fantoma(1963), Taina Cavalerului de Dolenga (1965), Moartea vine pe banda de magnetofon (1967), Ochii doctorului King (1968), O crima aproape perfecta (1969), Crima de la 217 (1970), Limuzina neagra (1973), Un glonte pentru rezident (1975), Soarele a murit in zori (1976), Mapa cenusie G.R. (1977), Dragul meu Sherlock Holmes (1977), Toamna cu frunze negre (1978), Anotimpurile mortii (1980), Glontul de zahar (1981), Destinul capitanului Iamandi (1982), Operatiunea Soare(1984), Suspecta moarte a lui Mario Campanella(1991), Moartea m-a batut pe umar (1993), Moartea mirosea a Christian Dior (1997).

 

 

Seria de autor Haralamb Zinca va numara pentru inceput 17 titluri, ultimele cinci facand parte din celebra colectie Pe urmele agentului „B-39”. Editura a selectat din vasta opera a scriitorului cele mai cunoscute titluri, dar si cartile cel mai bine scrise, rezumandu-se doar la operele de fictiune.

Incepand cu 24 martie, volumele vor aparea saptamanal – cate o carte din serie pe saptamana – si vor putea fi cumparate de la chioscurile de difuzare a presei, dar si din reteaua de traditionala de librarii. De asemenea, volumele vor putea fi comandate si de pe internet, pe https://booksaveur.com/, dar si de pe alte magazine sau platforme online.