Zoli Tóth lanseaza un nou trend muzical cu “Better Together”- primul sau album de muzica electronica

1
De Gavrila Alina
17 mai 2021

Zoli Tóth isi propune sa inoveze industria muzicala din Romania odata cu lansarea pe vinil si pe CD a noului saualbum „Better Together”. Produsul de muzica electronicareda majoritatea sunetelor prin sintetizatoare, vibrafonpreparat, tobe sau instrumente create din materialereciclate, ceea ce transforma auditia intr-un performance unic de fiecare data.  

La mai bine de 15 ani de la aparitia ultimului album Sistem, fondatorul trupei isi lanseaza primul album solo din cariera. „Better Together“ este o continuare a proiectului personal„Home Alone” pe care Zoli Tóth l-a inceput in anul 2018, putand fi considerat o varianta imbunatatita a acestuia. Albumula prins contur de-a lungul ultimilor doi ani, insa artistulrecunoaste ca o contributie semnificativa a avut-o si contextul cu care ne-am confruntat recent. Pandemia i-a oferit timpul necesarpentru creatie, fiind totodata o sursa de inspiratie pentru numelealbumului: Am vrut sa fac de mult timp acest material, dar nu m-am simtit destul de pregatit profesional si nici nu am avuttimpul necesar. Acum cred ca este cel mai bun moment. A iesitun material de care sunt foarte mandru. Odata cu pandemia mi-am dat seama ca oamenii s-au saturat sa fie singuri acasa si cao sa vina vremuri cand o sa vrem sa fim din nou impreuna. Pandemia a demonstrat ca in echipa lucrurile sunt mai usor de rezolvat, sustine Zoli.

Lucrand alaturi de Mihai Campineanu (Suie Paparude), producatorul muzical al albumului, Zoli vine cu o abordare nouaasupra muzicii electronice, majoritatea sunetelor fiind produsecu ajutorul vibrafonului preparat. „Better Together” este o inovatie pe piata muzicala autohtona, fiind pentru prima datacand vibrafonul, un instrument cel mai adesea folosit in muzica clasica sau in jazz, este integrat in muzica electronicain maniera aceasta. De altfel, procesarea sunetelor produse de vibrafon a contribuit la crearea unor timbre rar intalnite panaacum. In ceea ce priveste originalitatea muzicala, Zoli Tóth nu s-a oprit aici. Fiind un bine-cunoscut activist pentru mediu, acestaa reusit sa imbine perfect creativitatea cu sustenabilitatea, folosind materiale reciclate drept instrumente muzicale.

„Better Together” contine zece piese, dintre care doua, Iubeste silasa si BANU, concepute in limba romana. Fiecare produsmuzical reprezinta un concept de sine statator care te poarta in stari si lumi diferite. Story from Banat ne duce cu gandul la originile timisorene ale lui Zoli, piesa fiind inspirata de suneteleclopotelor celor trei biserici din Piata Unirii, loc pe care artistul il considera definitia multiculturalismului romanesc. Astfel, artistul a reusit sa integreze in album elemente ale identitatii sale culturale. Pulse V3 este o melodie dedicatacompozitorului Adrian Enescu, pionierul muzicii electroniceautohtone, in timp ce piesa Exodus vorbeste despre migratiapopoarelor cauzata de razboaie si foamete.

Aceasta diversitate tematica si manifestul pentru ascultareamuzicii fac ca Zoli Tóth sa se numere printre putinii artisti care isi indeamna publicul sa nu asculte tot albumul deodata, ci, maidegraba, o piesa de mai multe ori. Acest album este ca o carte, tetrece in stari diferite, iti pune intrebari, te vrea captiv in lumealui. Stiu ca in ziua de azi sunt putini care mai au timpul necesarsa acorde 53 de minute unui album audio. De aceea cred ca e mai ok sa il imparta. Dar, bineinteles, cei care au timp saciteasca o carte intreaga din prima, vor asculta si albumul la fel. In ultima vreme oamenii au cam uitat sa asculte, sa aiba un dialog, sa analizeze ce vorbeste interlocutorul. Cred ca estemomentul sa reincepem sa ascultam, indiferent daca vorbimdespre muzica, sfaturile cuiva, o poezie recitata sau fosnetulfrunzelor din parc, sustine artistul.

Zoli Tóth: Consider ca digitalizarea muzicii este doar o etapain ceea ce va insemna ascultarea muzicii in viitor.  

Ascultarea muzicii in defavoarea consumului acesteia sta si la baza ideii de a lansa primul album de muzica electronica in varianta vinil. Pe langa aspectele ce tin de calitatea superioara a sunetului, Zoli Tóth vrea sa se asigure ca muzica sa va dainui in timp, iar peste ani, cand cineva isi va dori sa ii asculte piesele, sapoata scoate vinilul de pe raftul bibliotecii, fara a depinde de conexiunea la internet sau de tehnologie. Astfel, poate fi considerat caBetter Together” spune povestea originalitatii si a valorilor in care artistul crede.

Albumul „Better Together” apare in editie limitata, atat pe CD, cat si pe vinil de 180 de grame care vine insotit de semnaturaartistului. Albumul poate fi ascultat online pe platformele de streaming si poate fi comandat pe www.zolitoth.ro.

Afla mai multe detalii despre album si proiectele artistului Zoli Tóth pe pagina dedicata de Facebook, canalul de Youtube si pe site-ul www.zolitoth.ro.