5 modalitati de utilizare corecta

Consumatorii de hrana vie se feresc de zahar deoarece este procesat prin intermediul unor procedee chimice, pe care acestia nu le toleraza in stilul lor de viata. O alternativa pe care se bazeaza este indulcitorul din extract de stevia. Daca vrei un stil de viata mai sanatos, foloseste-l in locul zaharului, mai ales dupa excesul de dulciuri din zilele acestea de Sarbatoare!

Indulcitorul se extrage din frunzele plantei Stevia rebaudiana, o planta salbatica din zona Americii de Sud (Paraguai si Brazilia), cultivata mai apoi in toata lumea (Japonia, China, Mexic si chiar SUA). Planta a fost folosita inca de acum 1500 de ani de popoarele native din aceste regiuni, care o striveau si o fierbeau pentru ca mai apoi sa o foloseasca ca si indulcitor la bautura traditionala numita mate.

Extractul de stevia are zero calorii, asa ca iti mentine silueta!

Extractul de stevia este promovat ca fiind o varianta sanatoasa nu numai la zahar, dar si la alti indulcitori artificiali (zaharina, aspartam), considerati periculosi pentru sanatate, in opinia unor specialisti. Un mare avantaj al indulcitorului din stevia este ca are zero calorii si zero carbohidrati. Extractul de stevia este de 10-15 ori mai dulce decat zaharul normal. Daca este procesat, acesta ajunge chiar sa fie de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Poate fi achizitionat sub forma de pudra, lichid sau chiar si frunze.

In regimul raw, este recomandat sa folosesti mai degraba frunze de stevia uscate sau pudra. Din pacate, indulcitorul lichid este supus unui proces de rafinare si contine aditivi.

Iata la cum poti sa integrezi indulcitorul de stevia in dieta ta.

5 pasi ca sa folosesti corect extractul de stevia in meniul zilnic

1. Este important sa nu abuzezi de extractul de stevia, deorece este extrem de dulce. Trebuie sa stii ca o lingurita de extract de stevie pudra sau lichida este echivalentul unei cesti de zahar. O lingurita de zahar inseamna cam un sfert de lingurita de extract de stevia.

2. Cand te hotarasti sa-ti cumperi un indulcitor de stevia, este recomandat sa achizitionezi si un instrument de masurare (poti folosi o cana gradata pentru masurarea zaharului si in cazul extractului de stevie). Ia in calcul conversia pe care ti-am prezentat-o la punctul 1!

3. Foloseste extractul de stevie pentru a inlocui numai jumatate din cantitatea de zahar necesara la prepararea unor blaturi de prajituri. Pentru o ceasca de zahar este recomandat sa folosesti cam un sfert de lingurita de extract de stevia. Acest indulcitor poate fi folosit si la paine, in locul drojdiei. O astfel de paine, nu va “creste” insa la fel de mult ca cea preparata cu drojdie.

4. Utilizeaza frunzele de stevia pentru a indulci ceaiul, cafeaua sau alte bauturi naturale. Fie poti folosi frunze proaspete, fie poti adauga frunze uscate, efectul de indulcire este acelasi. In cazul bauturilor, mai este indicat sa dizolvi o lingurita de pudra de stevie in trei lingurite de apa si apoi sa o adaugi treptat.

5. De asemenea, extractul de stevia poate inlocui cu succes zaharul din orice reteta de desert sau mancare. Extractul de stevia este compatibil cu ingrediente ca mierea, fructoza sau extractul de malt din orz. Din pacate insa, nu ajuta la obtinerea acelei culorii aurii si a consistentei pufoase a blaturilor de prajituri obtinute de regula cu zahar. In dieta raw insa, nu se pune aceasta problema.

Testeaza si nectarul de agave ca si alternativa la zahar!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver